Evropska književnost danas: univerzalne priče o ličnim revolucijama

Evropska književnost danas: univerzalne priče o ličnim revolucijama

01/02/2018

Izdavačka kuća Arete

Iznos dodeljenih sredstava: 44.008,15 €

Centralna ideja projekta „Evropska književnost danas: univerzalne priče o ličnim revolucijama“ je istraživanje odnosa pojedinca i istorije kroz književnost. Turbulentna evropska istorija – ratovi i pomirenja, migracije i naseljavanje, veliki ljudi i događaji – uvek su bili neiscrpna inspiracija za pisce starog kontinenta. Svako od odabranih dela govori o običnim ljudima i njihovim ličnim revolucijama protiv velikih društvenih i političkih problema i događaja. Projekat uključuje šest autora iz šest različitih zemalja Evropske unije. Dva autora su dobitnici Evropske nagrade za književnost. Lista odabranih naslova uključuje jednu knjigu poezije, dve kolekcije kratkih priča i tri novele.

Svi autori dobitnici su značajnih nagrada za svoj rad: Letonci Osvald Zebris (Oswalds Zebris) i Tit Aleksejev (Tiit Aleksejev) iz Estonije dobili su evropsku nagradu za književnost za novele „Gaiļu kalna ēnā“ i „Palveränd“. Jedan od značajnih ciljeva ovog projekta je predstavljanje čitalačkoj publici u Srbiji celokupnu nepoznatu književnost malih baltičkih zemalja, Letonije i Estonije. Drugi književnik iz baltičkog regiona je Poljak, pesnik Eugenije Tkacuzin-Diki (Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki) dobitnik „Nike“ i „Gdynia“ književnih nagrada.

Njegova dela su adaptirana u pozorište i igrana širom Poljske. Svetski poznata engleska spisateljica Hilari Mantel (Hilary Mantel) jedina je umetnica koja je nagrađivana „Booker“ nagradom dva puta. Novela „Mesto veće sigurnosti“ predstavlja početak jedne od zanimljivijih karijera u evropskoj savremenoj književnosti. Mirca Kartaresku (Mircea Cãrtãrescu) je verovatno najveća savremena rumunska spisateljica, što je dokazala nagrađenom knjigom „Frumoasele străine“. Džudit Zanizlo (Judit Szaniszló) je nova književna zvezda iz Mađarske. Sa zbirkom kratkih priča „Beenged“ već je od strane kritike zaslužila titulu najtalentovanije mlade književnice u zemlji: dobitnica je nagrade „György Petri“ u 2015. godini i nagrade „Pál Békés“ u 2017. godini. Svi izabrani naslovi biće po prvi put prevedeni na srpski jezik i publikovani kao štampano i elektronsko izdanje.