Iza horizonta: transkulturni mozaik savremene evropske fikcije

Iza horizonta: transkulturni mozaik savremene evropske fikcije

01/02/2018

Izdavačko preduzeće Heliks

Iznos dodeljenih sredstava: 58.537,12 €

Naša osnovna ideja iza projekta „Iza horizonta: transkulturni mozaik savremene evropske fikcije“ bila je da obogatimo srpski književni prostor kvalitetnim prevodima savremene književnosti različitih evropskih kultura. Projekat uključuje prevod i promociju deset knjiga fikcije pisanim na devet jezika (islandski, engleski, češki, bugarski, švedski, rumunski, italijanski, španski i norveški). Prvi kriterijum u odabiru naslova je njihova umetnička vrednost, dokazana kroz književne nagrade kojima su nagrađivani autori: pet autora nagrađeno je Evropskom nagradom za književnost, dok su ostali dobitnici važnih nagrada, kao švedske „Avgust“ nagrade. Takva selekcija zahteva podjednako pažljiv izbor prevodilaca.

Među veštim, priznatim prevodiocima s kojima ćemo sarađivati, neki su već angažovani na našim prethodnim projektima književnog prevođenja. Kako bismo postigli maksimalnu vidljivost i dostupnost knjiga, naslovi će biti štampani i izdavani kao elektronska izdanja. Različiti modeli distribucije će biti sprovođeni kroz proverene onlajn i tradicionalne mreže, s posebnom pažnjom na čitalačku publiku u susedskim zemljama. Promocija je izuzetno važan segment u našem projektu, utemeljena na saradnji s popularnim internet portalima, tradicionalnim medijima i eukativnim i kulturnim institucijama.

Vrhunac planiranih promotivnih aktivnosti biće poseta autora Beogradskom sajmu knjiga, kao najvažnije regionalne manifestacije u regionu tog tipa. Svaka knjiga, kao deo mozaika koji ovaj projekat predstavlja, određena je svojim specifičnim stilom, prizvukom i temom, ali samo zajedno daju sveobuhvatniju, slojevitu i bogatiju sliku današnjeg trenutka u evropskoj književnosti. Dodatni cilj projekta prirodno proizlazi iz održavanja kontinuiteta s prethodno realizovanim evropskim projektima uz isticanje zajedničke teme, širenja mreže transnacionalne književne razmene i interkulturalnog dijaloga u Evropi danas.