Objavljena lista sedam najugroženijih spomenika kulture u 2018

Objavljena lista sedam najugroženijih spomenika kulture u 2018

15/03/2018

Evropa Nostra, vodeća evropska organizacija u oblasti kulturnog nasleđa i Institut Evropske investicione banke objavili su listu najugroženijih spomenika kulture u Evropi u 2018. godini. Na listi se nalazi 7 lokaliteta izuzetne važnosti za evropski kulturni prostor: post-vizantijske crkve u Voskopoju i Vitkugi u Albaniji, istorijski centar Beča u Austriji, Buzludža spomenik u Bugarskoj, David Gareji manastiri i isposničke ćelije u Gruziji, Konstanta kazino u Rumuniji, grčko sirotište Prinkipo na Kneževim ostrvima u Turskoj i Grimsbi fabrika leda u Velikoj Britaniji.

Ova značajna mesta kulturnog nasleđa Evrope su u velikom riziku od opasnosti, pojedini usled zaborava i neadekvatnog održavanja, drugi usled nedostatka ekspertize i resursa. U narednim mesecima, eksperti Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke, zajedno sa ostalim partnerima i predlagačima posetiće ova izabrana mesta i susreti se ključnim donosiocima odluka. Multudisciplinarni timovi pružiće tehničku podršku, identifikovati potencijalne izvore finansiranja i pokrenuti širu podršku kako bi se sačuvalo ovo znamenito nasleđe.

Lista je objavljena u Evropskoj godini kulturnog nasleđa, kojom se proslavlja zajedništvo u Evropi kroz uvažavanje zajedničkog kulturnog nasleđa – na Evropskom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou – u cilju ohrabrivanja građana i građanki za istraživanje kulturnog nasleđa Evrope. Prethodne liste objavljivane su u 2013,2014 i 2016. godini.

Bord Evropa Nostre izabrano je sedam najugroženijih lokaliteta u 2018. godini među dvanaest mesta koja su bila na užoj listi istoričara, arheologa, arhitekata, konzervatora, projektnih i finansijskih analitičara. Nominacije su podnošene preko organizacija civilnog društva ili javnih ustanova koje su deo Evropa Nostra mreže.

Program Sedam najugroženijih pokrenut je 2013. godine od strane Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke. Inspirisan je sličnim uspešnim projektom koji vodi Američki nacionalni fond za očuvanje baštine. Program nije fondacijskog tipa. Služi kao katalizator za akciju i promoviše „moć primera“. Podržan je od strane programa Kreativna Evropa i Evropske unije kao deo projekta mreže Evropa Nostra – Uvažavanje nasleđa – uvažavanje vrednosti.