Desk na European Capital of Culture forumu u Kaunasu

Desk na European Capital of Culture forumu u Kaunasu

18/05/2018

Učešće u konferenciji European Capital of Culture Forum koja je organizovana u Kaunasu u Litvaniji realizovano je na poziv Deska Kreativna Evropa Litvanija.

U okviru konferencije koja se organizuje povodom projekta Evropske prestonice kulture Kaunas 2022, a u cilju predstvljanja kulturnih pejzaža Evrope, predstavljene su kulturne scene zemalja iz kojih dolaze predstavnici Deskova Kreativna Evropa, i to: Srbije, Hrvatske, Francuske, Norveške, Grčke, Švedske, Mađarske, Ukrajine, Slovenije, Letonije, Islanda i Češke.

Važan cilj ovih prezentacija je usmeren ka poveziovanju organizacija iz navedenih zemalja sa organizacijama iz Litvanije i unapređenje postojeće saradnje u okviru programa Kreativna Evropa. Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija, predstavio je rad krovnih organizacija u Srbiji, koje okupljaju veći broj organizacija aktivnih u polju kulture. Takođe, predstavio je i aktivnosti Deska Kreativna Evropa Srbija koje mogu poslužiti kao svojevrsni vodič kroz kulturnu scenu Srbije – na prvom mestu, publikaciju „Razvoj publike u Srbiji“ i „Re-pozicioniranje regiona jugoistočne Evrope kroz kulturu“. Obe publikacije predstavljaju veliki broj organizacija i njihovih projekata koje se tiču razvoja publike i savremene kulture, kao važnih smernica programa Kreativna Evropa.