CrossOpera. Otherness: fear and discovery

CrossOpera. Otherness: fear and discovery

15/10/2018

Nosilac projekta: Fondazione Teatro Comunale di Modena, Italia

Theater und Orshester Gmbh, Austrija

Srpsko narodno pozorište, Srbija

Iznos dodeljenih sredstava: 200.000,00 €

CrossOpera udružuje 3 opera teatra iz 3 zemlje: Teatro Comunale di Modena (Italija), Landestheater Linz (Austrija) i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada (Srbija). Glavni cilj ove intervencije je da proizvede novu operu kroz model saradnje čija će 3 akta razviti kratke priče dodeljene 3 kompozitora i libretista koji predstavljaju svaku od zemalja. Sva 3 kompozitora radiće na istu zadatu temu: „Drugost: strah i otkrivanje“, koja se bavi političkim i društvenim problemom migranata i izbeglica. Projekat CrossOpera naročit interes posvećuje kompozitorima sa klasičnim iskustvom koji umeju da rade na muzičkim tradicijama sa popularnom i etnografskom dubinom. Fokus projekta je takođe na neevropskim umetnicima koji žive u okviru evropskih granica i refleksiji na njihove etničke tradicije.

Projekat CrossOpera započeće sa dodeljivanjem 3 čina opere kompozitorima i libretistima. Putujući umetnički tim koji se sastoji od pevača i muzičara pratiće nedelju muzičkih proba svakog akta u svakom pozorištu (‘austrijski’ akt u Lincu, ‘srpski’ akt u Novom Sadu, ‘italijanski’ akt u Modeni) uz vođenje i nadzor lokalnog kompozitora. Izvođenje opere započeće u Modeni gde će poslednji krug muzičkih proba i proba na bini čitave opere pratiti njena premijera. Posle Modene, produkcija opere sa čitavim timom putovaće u Linc i Novi Sad. Putem koprodukcije opere, ovaj projekat unapređuje kapacitet i podstiče međunarodni rast administrativnog, umetničkog i sektora produkcije u Italiji, Austriji i Srbiji i fukcioniše u transnacionalnom okviru.

Transnacionalna mobilnost muzičkog ansambla, ali takođe i pevača, dirigenata, reditelja i ljudi koji učestvuju u probama opere, biće funkcionalna u produkciji i stvaranju višejezičnog i multikulturnog krajnjeg rezultata rada.