Parallel Traces “A new lens for Jewish Heritage”

Parallel Traces “A new lens for Jewish Heritage”

15/10/2018

Nosilac projekta: Association Européenne Pour la Présérvationet la Valorisation de la Culture et du PatrimoineJuifs (AEPJ), Luksemburg

Culture & Media Agency Europe, Belgija
Fundacja Bente Kahan, Poljska
Fundatia Tarbut Sighet, Cultura si EducatieIudaica, Rumunija
Imascono Art, S.L., Španija
Israeli House, Gruzija
Patrionat Call de Girona, Španija
Tačka Komunikacije, Srbija

Iznos dodeljenih sredstava: 197.439,77 €

Projekat Parallel Traces ima za cilj omogućavanje otkrivanja urbanih otisaka jevrejskog kulturnog nasleđa što će pružiti priliku građanima Evrope iz nekoliko zemalja da ih raz-otkriju. Ovaj projekat je kombinacija usredsređenosti na tragove jevrejskog nasleđa u ubranim evropskim predelima i umetničke fotografije, audiovizuelnih umetnosti i upotrebe proširene stvarnosti. Ove aktivnosti će se odvijati putem kombinovanja dva elementa sa istim partnerima koje povezuje tema i udruženi mehanizmi komunikacije i plasiranja informacija.

Sa jedne strane, projekat će organizovati postojeće informacije koje su sakupili partneri u cilju razvijanja aplikacije koja nudi proširenu stvarnost povezanu sa nizom identifikovanih lokaliteta i objekata. Sa druge strane, projekat će organizovati pan-evropsko takmičenje u stvaranju originalnih fotografskih i audiovizuelnih radova sa fokusom na savremene fizičke tragove evropske jevrejske kulture u polju arhitekture i urbanističkog planiranja u bilo kojoj od zemalja učesnica Konzorcijuma i gradovima koje one odrede.

Izabrani radovi, svi u digitalnom formatu, biće pretvoreni u putujuću izložbu kako bi se kretala među različitim gradovima koji učestvuju. Aplikacija koja nudi proširenu stvarnost predstavljaće bitan alat koji pomaže u plasiranju i otkrivanju jevrejske istorije i vrednosti širokoj publici. Međunarodno takmičenje, i izložbe koje će ga pratiti, promovisaće cirkulisanje umetničkih dela i razmenu između kulturnih aktera i umetnika, tako stvarajući nove mreže i poboljšane mogućnosti pristupa transnacionalnim i međunarodnim tržištima.

Ove aktivnosti će u kombinaciji pretvoriti fizičke resurse nasleđene od zajedničke i često zaboravljene prošlosti (uključujući i spomenike i lokalitete) u izvor inspiracije za savremeno umteničko stvaralaštvo, samim tim učvršćujući interakciju između kulturnog nasleđa i drugih kreativnih sektora kao što su fotografija, multimediji, video umetnost ili slični izrazi digitalnog stvaralaštva.