Play! MOBILE

Play! MOBILE

15/10/2018

Nosilac projekta: Progressione kulturalis nonprofit kouhasznu, Mađarska

Asociatia Medium Contemporan MAGMA Kortárs Közeg Egyesület, Rumunija

Asocijacija Kulturanova, Srbija

Pardi Mini Teatro, Francuska

Iznos dodeljenih sredstava: 200.000,00 €

Ideja projekta Play!MOBILE je podsticanje novog oblika kulturnog učešća u mikro regionima širom Evrope. Verujemo da umetnička praksa u zajednici i razvoj jedinstvene participativne ruralne igre nudi sofisticiran i inkluzivan način za povećanje kapaciteta i razvijanje novih publika savremene umetnosti u izolovanijim mestima. Putem pretvaranja javnih prostora u igrališta za savremenu umetnost, dobijamo iskustvo alternativnog načina konzumiranja kulture, metodologiju predstavljanja umetničkih dela bez potrebe za postojanjem visoko profilisane infrastrukture.

Međunarodni tim umetnika – zajedno sa mladim lokalnim umetnicima – stvoriće interdisciplinarnu participatornu igru vezanu za određeni lokalitet koja će biti primenjena na različita mesta uključena u projekat i na taj način približiti savremenu umetnost publici. Interdisciplinarna priroda projekta osigurava se izborom partnera koji predstavljaju različite discipline a iskusni su u umetničkim praksama u zajednicama.

Projekat je fokusiran na poboljšanje kapaciteta, naročito na periferiji umetničke scene. Pozvali smo lokalne institucije iz dvanaest malih mesta uključenih u projekat da nam se pridruže kao saradnici. One funkcionišu na lokalnom nivou u realizaciji aktivnosti vezanih za kulturu i zajednicu, ali im nedostaje kapacitet u smislu infrastrukture i alata da bi dosegli novu publiku i mogućnosti za međunarodno umrežavanje. Play!MOBILE će izgraditi njihov kapacitet, pomoćiće im u internacionalizaciji i podstaćiće buduće projekte koji se tiču međunarodnih i interaktivnih umetničkih formi.

Ovaj projekat podstiče razmenu najboljih praksi i nadmašuje trenutno partnerstvo tako što poziva druge organizacije sa relevantnim praksama u ovoj oblasti, tako stvarajući mrežu kulturnih aktera koji su aktivni na sceni. Projekat Play!MOBILE približiće publiku savremenoj umetnosti u mikro regionima i takođe će inicirati diskusiju između kulturnih operatera na temu dostupnosti kulture.