Create to Connect -> Create to Impact

Create to Connect -> Create to Impact

16/10/2018

Nosilac projekta: Bunker, Slovenija

Artsadmin LBG, Velika Britanija

Drugo more, Hrvatska

Etablissement Public du parc et de la Grande halle de la Villette (E.P.P.G.H.V), Francuska

Fundação Caixa Geral de Depósitos-CULTURGEST, Portugalija

Fundatia Alt Art Pentru Arta Alternativa, Rumunija

Institut Umeni- Divadelni Ustav, Češka

Museum of Contemporary Art – Tbilisi, Gruzija

Ntgent, Belgija

Santarcangelo dei Teatri, Italija

Stichting Noorderzon Groningen, Holandija

Stichting Theater Rotterdam, Holandija

Stiftelsen Bergen Internasionale Theater, Norveška

Ujedinjeni umetnički rad, Srbija

Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Slovenija

Iznos dodeljenih sredstava: 2.000.000,00 €

Create to Connect -> Create to Impact: Promeniti svet pozorištem? Ako ne radimo ništa zato što ne možemo da uradimo sve, to je najveća greška! Stvaranje pozitivnog uticaja kroz umetnost baziranu na istraživanju – to je makar nešto!

15 evropskih umetnika i partneri iz 13 evropskih zemalja razvijaju savremeno pozorište kako bi stvorili estetski, politički i društveni uticaj kao što su društvena inovacija, mikropolitičke promene, nove javne arene, estetski pronalasci i emancipacija.

Pomeramo se sa izgradnje publike na uticaj na zainteresovane strane, od samo povezivanja i uključivanja ka svesnom stvaranju uticaja baziranom na antropološkim istraživanjima. Ne razvijamo odnose na osnovu struktura moći, već na osnovu saradnje i solidarnosti. Sve aktivnosti su osmišljene u dijalogu sa kustosima, umetnicima i istraživačima:

Istraživanje za uticaj – istraživanje je usredsređeno na slučajeve koje čine od specifičnih umetničkih slučajeva do istraživanja organizacija. Antropološke studije uticaja naših aktivnosti služe kao osnov za informisanje kustosa i umernika kako da dođu do željenog uticaja. 26 prostora za povezivanje – transformisanje lokacija, prostora koje zauzima pozorište kroz savremeno pozorište da bi se postigao uticaj, putem manjih intervencija ili transformativnih procesa. 2 radna susreta – svi partneri i gosti (javni poziv) ispituju pojam Naroda. Mesto za uspostavljanje zajedničke konceptualne osnove zainteresovanih strana i za razvijanje alata za druge aktivnosti. 39 adaptiranja za povezivanje – adaptacija postojećih pozorišnih komada kako bi se postigao bolji uticaj na lokalni kontekst u dijalogu sa istraživanjem. 41 stvaranja i povezivanja – (ko)produkcije novih pozorišnih komada kako bi se ostvario uticaj u dijalogu sa istraživanjem. Komunikacija u četiri sloja: lokalna/nacionalna, klasični kanali komunikacije (PR, internet, društvene mreže…), duboka partnerstva sa novinarima, umetnički kanal (umetnici/istraživači razvijaju novi sadržaj i alate). Aktivno upravljanje saradnjom na osnovu demokratskog donošenja odluka i deljenja, kao i integrisani proces evaluacije.