European Cultural Heritage Onstage

European Cultural Heritage Onstage

23/10/2018

Nosilac projekta: Inter Alia, Grčka

Sfera, Makedonija

Vojvođanski Građanski Centar, Srbija

Open Space Foundation, Bugarska

Iznos dodeljenih sredstava: 59,990.00 €

*Ovaj projekat je sufinansiran kroz podršku projektima saradnje koji se odnose na Evropsku godinu kulturnog nasleđa 2018

ECHO je međunarodni projekat u oblasti umetnosti, kulture i nasleđa, koji za cilj ima da podstakne kulturnu proizvodnju i da ojača osećaj pripadnosti Evropi spajanjem savremenog umetničkog stvaralaštva i Tamnog kulturnog nasleđa lokalnih zajednica u Evropi. Tamno nasleđe je vezano za događaje koji su bili traumatični za grupe i određuju njihov kulturni identitet. Takvi događaji tiču se društava, koja kao fizički i konceptualni prostori povezani sa ratom, genocidom, masovnim ubistvima, etničkim konfliktom, ugnjetavanjem, nasiljem i smrću nose takve momente u svom nasleđu, materijalnom i nematerijalnom. Bavljenje traumatičnim nasleđem može da ima terapeutski efekat na lokalce i strance. Ratna i konfliktna područja postoje širom čitave Evrope, pa s toga tamno nasleđe može da bude polazna tačka dijaloga za umetnike i građane.

ECHO stremi da 1) učvrsti i promoviše vezu između umetničkog stvaralaštva i tamnog nasleđa, 2) omogući savremeno umetničko zajedničko stvaralaštvo na osnovu kulturnih elemenata iz novih, starih i budućih zemalja članica EU i 3) da zabeleži originalne slike lokalnih zajednica kao kulturnih celina i kao delova evropskog kulturnog konteksta. ECHO nastoji da doprinese a) umetnicima razmenom kulturnih i umetničkih praksi i stimulanasa, b) primaocima umetnosti promovisanjem razvoja publike kreacijama koje su skoncentrisane na tamno nasleđe lokalnih zajednica i umetnost iz novih, starih i budućih EU zemalja. Ovaj projekat će:

-promovisati lokalno tamno nasleđe kroz udruženo umetničko stvaralaštvo u cilju pojačavanja osećaja evropske pripadnosti

-podsticati kulturnu i umetničku razmenu između novih, starih i budućih EU članica

ECHO kao pilot projekat uključuje 2 rezidencije za umetnike u Kninu (Hrvatska) i Novom Sadu (Srbija) obe za po 4 umetnika (ukupno 8 umetnika), 4 aktivnosti uključivanja zajednice (po 2 u svakoj lokalnoj zajednici) i umetničku izložbu u opštini Veliki Preslav (Bugarska).