Nosilac projekta: Slow Food Association, Italija
Transpond AB, Švedska
Europa Nostra, Holandija
Udruga Kinookus, Hrvatska
Nova Iskra kreativni hab, Srbija
Iznos dodeljenih sredstava: 197,950.44 €
*Ovaj projekat je sufinansiran kroz podršku projektima saradnje koji se odnose na Evropsku godinu kulturnog nasleđa 2018
Nematerijalno kulturno nasleđe hrane u Evropi je ogroman, a potcenjen resurs. Gastronomija predstavlja blago čitave istorije jedne teritorije i oslikava kako su se različite kulture mešale kroz vekove. Uglavnom se koristi u promovisanju turizma, ali se vrlo retko tretira kao resurs koji može da ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru i društvenu integraciju. U prethodnih 60 godina nestale su hiljade životinjskih vrsta i varijeteta, ali takođe i procesuirane hrane – kao što su hlebovi, sirevi i slatkiši. Iz ovog razloga, tokom Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, ovo partnerstvo za cilj ima da sprovede akciju koja će da podigne svest EU građana o tome da je gastronomsko nasleđe način da izraze pripadnost Evropi, da iskomuniciraju kulturni značaj gastronomije kroz inovacije i interakciju između kulturnog i kreativnog sektora i da čuvaju i dodaju vrednost evropskom gastronomskom nasleđu. U cilju uspešnog postizanja ovih ciljeva sledeće aktivnosti će biti sprovedene:
1) Multimedijalni umetnički radovi
Ovo partnerstvo stvoriće multimedijalne umetničke radove posvećene evropskom gastronomskom nasleđu, pretežno zasnovane na sadržaju arhive Slow Food’s Ark of Taste koji će cirkulisati u kulturnim prostorima – kao što su muzeji i filmski festivali – u različitim zemljama.
2) Uključivanje građana
Paralelno sa putovanjem multimedijalnih umetničkih radova, ovo partnerstvo će pokrenuti poziv kako bi različite publike bile uključene u očuvanje evropskog gastronomskog nasleđa, kao i da bi svi bili pozvani da se uključe u akciju pomoći u očuvanju putem dva takmičenja na evropskom nivou.
3) Uključivanje EU institucija, nacionalnih i lokalnih vlasti
Multimedijalni umetnički radovi će biti doneseni u Brisel u cilju podizanja svesti o stavu EU zakonodavaca prema značaju i vrednosti gastronomskog nasleđa, kao i radi zahtevanja da se očuvanje gastronomskog kulturnog nasleđa uključi u političku agendu EU.
Најновија вест
Najnovija vest
Latest news