Bijenale umetnosti u Pančevu

Bijenale umetnosti u Pančevu

02/11/2018

Pre tačno trideset i sedam godina započela je organizacija Bijenala umetnosti, pod nazivom Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture. Nekoliko godina ranije (1976), organizator Bijenala umetnosti, Kulturni centar Pančeva, formirao je Galeriju savremene umetnosti, koja se, sve do 2011. godine, nalazila u prostoru Štapske zgrade, na Trgu kralja Petra Prvog. Ekskluzivan galerijski prostor odgovarao je namerama osnivača Bijenala da se u njemu organizuju velike izložbe i zahtevne manifestacije jugoslovenskog karaktera. Tih godina skulptura, kao umetnička disciplina, bila je strogo određena u odnosu na ostale umetničke discipline. Tako su izgledali počeci ove manifestacije, koja je do danas poprimila mnogostruke promene koncepta i formata. Geopolitičkim promenama u jugoslovenskoj federaciji, promenama u razvoju savremene umetnosti, snažnom jačanju savremenih tehnologija nije odolelo ni Bijenale umetnosti.

U sagledavanju višedecenijskog ostvarenog uspeha i značaja, pomno prateći Bijenale, sačuvana je velika arhiva u kojoj se nalaze: dokumenti, fotografije, audio-vizuelni materijal – bogata arhivska građa, kao i solidna kolekcija umetničkih radova, koja se danas čuva delom u depou Galerije savremene umetnosti, na novoj adresi, a delom, nažalost, u neadekvatnom prostoru koji je ponuđen kao privremeno rešenje zbog nedostatka prostora u okviru Galerije. Bijenale umetnosti je tokom više decenija svog postojanja uspešno uspostavljao jasnu artikulaciju između savremenih umetničkih tendencija, publike i stručne javnosti. Nacionalni, ali i međunarodni značaj ove manifestacije, koja predstavlja kontakt sa savremenim izrazom, kvalitetno je dokumentovan i arhivski obrađen, dostupan istraživačima, pa time čini značajan deo naučne građe savremene umetnosti u poslednje tri decenije.
Vizuelni identitet istorijata Bijenala umetnosti prikazan je u okviru programa Foruma Kreativna Evropa 2018 u prostorima Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Ovim će biti omogućen vizuelni pregled Bijenala, umetnicima, kao i poštovaocima savremene umetnosti, koji se nalaze van naših prostora i koji do sada nisu imali prilike da vide ovu manifestaciju i pružiće im priliku da fragmentalno isprate istorijsko kretanje samog Bijenala.