Mladi pisci regiona

Mladi pisci regiona

02/11/2018

U okviru Foruma Kreativna Evropa 2018 predstavili smo mlade pisce iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Edin Bajramović (Zenica, 1986.), književnik. Napustivši studij mašinstva, upisuje odsjeke za Komparativnu književnost i Književnosti naroda BiH naFilozofskom fakultetu u Sarajevu. Za svoju prvu objavljenu priču “Miš” dobija prvu nagradu lista “Oslobođenje” za kratku priču 2015. godine. Istu nagradu osvaja i 2016. godine za priču “Pismo iz Slobode”. Za priču “Jutro kada su nestale lubenice” list “Oslobođenje” mu dodjeljuje drugu nagradu za kratku priču u 2017. godini. Živi i radi u Zenici, gdje trenutno završava tri romana (“Kaputt”, “Crno ogledalo” i “Gradnja i rušenje”), te sklapa svoju prvu zbirku pripovjedaka (“Hypermetamorfosis”).

Luiza, Bouharaoua, rođena 1985. u Splitu. Diplomirala kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu. Radi u Skribonautima. Prevodi i piše. Prevela je roman Rachel Kushner “Bacači plamena” (Profil, 2017.) Kratke priče objavljivala je u The Split Mindu, Fantomu Slobode i na portalima Kritična masa i Nema. Priče su joj izvođene u na Trećem programu hrvatskog radija. Uvrštena je u regionalni zbornik “Izvan koridora – najbolja kratka prica” (VBZ, 2011.) i antologiju hrvatske mlade proze “Bez vrata, bez kucanja” (Sandorf, 2012.). Finalistica je natječaja Festivala europske kratke priče u 2016. i 2017. godini. Dobitnica je nagrade Ulaznica za kratku priču te nagrade Prozak za najbolji prozni rukopis autora/ica do 35 godina.

Slađana Kavarić je rođena 15. februara 1991. u Podgorici. Piše poeziju i kratke priče. Objavila je zbirke poezije “Sjećanje” (2010) i “Ljudi niotkuda” (Žuta kornjača, 2016). Stvaralaštvo Kavarićeve prevođeno na engleski jezik. Njena priča “Odlazak” objavljena je u prestižnom američkom književnom časopisu World Literature Today, a za britanski časopis Balkan Poetry Today prevedene su njene pjesme. Doktorand je filozofije, a u fokusu njenog interesovanja primarno je praxis filozofija.

Marija Pavlović (1984, Leskovac, živi i radi u Beogradu) je Master engleskog jezika i književnosti, spisateljica, zaposlena kao Senior Copywriter & Digital Strategist. Nagradom na konkursu „Prva knjiga“ Matice srpske objavila je svoju prvu knjigu, Horor priče svakodnevice (Matica srpska, 2014). Autorka je kratkih priča (Američki san, Diskopolis, Disco inferno, Sve je u redu), audio-vizuelnog performansa Čudni slučaj Gospođe Džekil i Doktorke Hajd (UK Parobrod, Beograd), pesama (Imperativi). Roman 24 (Partizanska knjiga, 2018) je njena druga, nedavno objavljena knjiga. Učestvovala je u regionalnim festivalima i inicijativama, poput festivala kratke priče Kikinda Short, UN projekta Pisci za budućnost ostvarenog u Bosni i Hercegovini i crnogorskog festivala Literatorija.