Evropski projekti ̶ od ideje do realizacije

Evropski projekti ̶ od ideje do realizacije

06/11/2018

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS i Desk Kreativna Evropa Srbija u saradnji sa Udruženjem vizuelnih umetnika Užice organizuju događaj “Evropski projekti – od ideje do realizacije” u petak 23. novembra u 12 časova u Galeriji Reflektor u Užicu.

Događaj je prilika da se razgovara o potencijalima projektnih ideja ustanova i organizacija iz Užica i okoline za međunarodno povezivanje i saradnju u okviru evropskih programa Kreativna Evropa i Evropa za građane i građanke. Pozivamo vas da se prijavite za učešće sa idejama za projekte koje biste želili da realizujete ili projektima koje već sprovodite.

Očekujemo predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva, biblioteka, pozorišta, izdavačkih kuća, galerija, muzeja, lokalnih samouprava, arhiva, zavoda iz Užica, Požege, Bajine Bašte, Čačka, Novog Pazara, Prijepolja, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i drugih zainteresovanih strana.

Događaj je otvoren za sve zainteresovane, a ukoliko želite da učestvujete u razgovoru, molimo vas da do 16. novembra u podne, popunite prijavu i pošaljete na adresu: kreativnaevropa@kultura.gov.rs.

Program događaja:

12.00 – 12.30 Predstavljanje programa Evropa za građane i građanke
Sanja Atanasković Opačić, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS

12.30 – 13.00 Predstavljanje programa Kreativna Evropa,
Nina Mihaljinac i Milan Đorđević, Desk Kreativna Evropa Srbija

13.00 – 14.30 Individualni razgovori o projektnim idejama

Program Evropa za građane i građanke (Europe for Citizens) ima za cilj promovisanje evropskog identiteta i evropskog građanstva, kao i jačanje učešća građana i građanki u svim vidovima života zajednice. Opšti ciljevi programa doprinose boljem razumevanju Evropske unije, njenih vrednosti, istorije i različitosti, kao i promociji evropskog građanstva i unapređenju građanskog i demokratskog učešća na evropskom nivou. Nacionalna kontakt tačka za Program je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije koja ga promoviše, organizuje info sesije, radionice i konferencije. Kancelarija takođe pruža podršku zainteresovanima u pripremi projektne aplikacije i pomoć u pronalaženju partnera u drugim državama učesnicama Programa.

Program Kreativna Evropa je glavni program Evropske unije za kulturu za podršku projektima saradnje ustanova i organizacija u kulturi iz različitih evropskih zemalja. Programom se takođe podržavaju inicijative da se prevedu i promovišu književna dela evropskih autora u Evropskoj uniji i šire, osnivanje mreža koje omogućavaju konkurentnost i međunarodnu delatnost kulturnog i kreativnog sektora, kao i osnivanje platformi za promociju mladih talenata, njihovih dela i projekata. Desk Kreativna Evropa Srbija je implementaciono telo programa Kreativna Evropa, oformljeno u okviru Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Zadatak Deska je pružanje podrške ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva u Republici Srbiji koje žele da obezbede učešće u programu Kreativna Evropa.