Heliks: Kreativno putovanje – destinacija Evropa

Heliks: Kreativno putovanje – destinacija Evropa

03/12/2018

Izdavačka kuća Heliks

Iznos dodeljenih sredstava: 58,779.30 €

Projekat književnog prevođenja „Kreativno putovanje: destinacija Evropa“ fokusiran je na prevođenje, distribuciju i promociju visokokvalitetnih dela fikcije savremenih autora iz deset evropskih zemalja. Glavni cilj projekta je uspostavljanje veze između različitih evropskih kulturnih koordinata koristeći kreativni potencijal književnih prevoda. Jezička i stilska raznolikost i raznovrsnost žanrova odražavaju našu nameru da predstavimo sveobuhvatan i višestruki pogled na savremenu evropsku književnost, da uvodimo nove književne perspektive i pomognemo razvoj nove publike. U izboru knjiga pretežno ima onih pisanih na „manjim“ evropskim jezicima (grčki, norveški, bugarski, švedski, poljski, slovenački, mađarski, islandski), koje pripadaju nedovoljno zastupljenim žanrovima (poezija, kratke priče, mladi romani za odrasle) čiji su autori novi za našu čitalačku publiku. Projekat je prilika da osvežimo književno okruženje sa književnošću iz različitih kultura koja s čitalačkom publikom u Srbiji retko bila povezana preko sveta slova.

Tim izdavačke kuće Heliks je dobro pripremljen za zahtevne izdavačke delatnosti koji će se u potpunosti realizovati u skladu sa visokim industrijskim standardima tokom svih proizvodnih faza. Istaknuti prevodioci i jezički stručnjaci pridružiće se našem domaćem timu i značajno doprineti ukupnom kvalitetu projekta. Da bismo dodatno angažovali našu publiku za čitanje, planira se fleksibilna i prilagođena kampanja distribucije sa snažnim oslanjanjem na digitalnu i onlajn sferu, ali i zadržavanjem tradicionalnih kanala kao važne komponente strategije distribucije.

Promotivne aktivnosti su prilagođene kako bi se osigurala maksimalna vidljivost radova, autora i književne kulture. Takođe, za projekat je značajan kontinuitet u promovisanju ideja programa Kreativna Evropa, čiji smo deo već s nekoliko uspešnih projekata, kao i Evropske nagrade za književnost – već skoro dvadeset dela u našim edicijama.

www.heliks.rs