Akademska knjiga: Modernost i tradicija evropske književnosti

Akademska knjiga: Modernost i tradicija evropske književnosti

04/12/2018

Izdavačka kuća Akademska knjiga

Iznos dodeljenih sredstava: 51,860.52 €

Ovaj mikro izbor evropskih pisaca ima za cilj da predstavi književnost zapadne, srednje i severne Evrope. Sigurni smo da ćemo čitalačkoj publici u Srbiji i regionu približiti kulturu i književnost koji nisu dovoljno prisutni. Naš cilj je da doprinesemo boljoj transnacionalnoj cirkulaciji visokokvalitetne evropske književnosti i stoga smo izabrali naslove koji su nagrađivani eminentnim nagradama (BNG Literature prize, Renaudot, The European Union Prize for Literature, Magnesia Litera).

Poljski rad je nominovan za Nike i Angelus nagradu. Paket uključuje i rad koji je napisao jedan od najpoznatijih mađarskih i srednjoevropskih pisaca Peter Esterhazi (Péter Esterházy), vodeća figura mađarske književnosti 20. veka. Izabrali smo da prevedemo poeziju mađarskog pesnika Otota Tolnaija (Ottó Tolnai) čiju je knjigu poezije već objavili („A kisinyovi rózsa“). Uključili smo dramu kao žanr koji nije dovoljno zastupljen u Srbiji i regionu, napisan od strane drugog najčešće izvedenog dramatičara na svetu posle Šekspira – Henrika Ibsena.

Obezbedili smo odlične prevodioce čiji su prevodi veoma pohvaljeni od strane recenzenata i publike. Sledeći korak je lektorisanje i uređivanje, gde nastojimo da na najbolji način sarađujemo sa prevodiocima. Takođe, čeka nas i dizajn strana i naslovnica knjiga. Kada knjige budu objavljene, usmerićemo se na promociju i distribuciju putem distribucionih lanaca, društvenih medija i književnih večeri. Osmislićemo promotivne materijale kao što su bukmarkeri, posebna informativna brošura, rol-apovi i posteri kako bi naš projekat bio vidljiviji. Strategija distribucije radova u formatu elektronske knjige je novina u našem radu što će pomoći našem projektu da dosegne do što više čitalaca ne samo u Srbiji, već i u regionu, kao i među ljudima iz inostranstva koji su upoznati sa srpskim jezikom.

www.akademskaknjiga.com