Kontrast izdavaštvo: Književni prevod – dvosmerna ulica

Kontrast izdavaštvo: Književni prevod – dvosmerna ulica

04/12/2018

Kontrast izdavaštvo

Iznos dodeljenih sredstava:57297.25 €

Kontrastov projekat „Književni prevod – dvosmerna ulica“ postavlja nekoliko glavnih zadataka: prevođenje pet radova priznatih srpskih autora na engleski, nemački i španski / kastiljanski jezik, kao i dela četiri nagrađenih evropskih autora na srpski jezik;objavljivanje(štampane,audio i e-knjige), promociju i distribuciju svih devet naslova;davanje doprinosa široj cirkulaciji literature pisane na jezicima koji se manje koriste, prevodđenjem na jezike koji se koriste više;promovisanje kvalitetnih evropskih književnih dela među publikom u Srbiji, ali i predstavljanje jednih od najboljih savremenih srpskih autora evropskoj publici.

Zato se u naslovu projekta koristi izraz „dvosmerna ulica“. Odabrane knjige predstavljaju najviše književne vrednosti:romani Magde Zabo(Magda Szabó) i Mirčea Kartaresku(Mircea Cărtărescu) su među najfinijim dostignućima u savremenoj književnosti. Oni su svakako jedni od najvažnijih evropskih autora u poslednjih nekoliko decenija. Novele Darka Tuševljakovića i Undine Radzevičujte(Undinė Radzevičiūtė) zavređuju međunarodne uspehe: i Darko i Undine su dobitnici Evropske nagrade za književnost. Više puta nagrađivan rpman Dejana Tiago-Stankovića jedan je od najboljih savremenih srpskih naslova i nagrađen književnom nagradom „Branko Ćopić“ Srpske akademije nauka i umetnosti.

Četiri knjige iz projekta pripadaju manje zastupljenim žanrovima: Odiseas Elitis(Odysseas Elytis) je dobitnik Nobelove nagrade i jedan od najvećih pesnika 20.veka. Zbirka kratkih priča Jelene Lengold nagrađena je Evropskom nagradom za književnost, a zbirka kratkih priča Vladana Matijevića, istaknutog srpskog pisca i nagrađenog NIN-a, smatra se modernim klasikom. Dejan Aleksić je vodeći pisac za decu Young Adult fantastike i poezije u Srbiji, a njegovi radovi su već uključeni u školsku lektiru. Danas je jedan od najznačajnijih živih autora u Srbiji kao i najpopularniji dečiji pesnik.

www.kontrastizdavastvo.rs