Štrik: Od šivaće mašine do Fejzbuka ̶ dva veka evropske ženske književnosti

Štrik: Od šivaće mašine do Fejzbuka ̶ dva veka evropske ženske književnosti

04/12/2018

Izdavačka kuća Štrik

Iznos dodeljenih sredstava: 59,960.31 €

Izdavačka kuća Štrik će prevesti, objaviti, promovisati i distribuirati deset visokokvalitetnih dela autora iz deset evropskih zemalja (jedna zbirka kratkih priča biće prevedena sa srpskog na španski; šest knjiga iz manje zastupljenih na manje zastupljene evropske jezike; četiri različita žanra).

Projekat će promovisati program Kreativna Evropa i suštinske evropske vrednosti kroz zastupanje raznolikosti u književnosti i jeziku, osiguraće široku pristupačnost književnim delima kroz strategiju distribucije i promocije i doprineti proširenju i razvoju čitalačke publike korišćenjem proverenih i inovativnih praksi promocije i digitalne tehnologije. Svi izabrani prevodioci biće promovisani u knjigama: mi smo jedini izdavač koji postavlja imena prevodilaca na naslovnu stranu, uključuje njihove biografije u svaku knjigu, a objavićemo ih i na našoj veb stranici i u mobilnoj aplikaciji koju pokrećemo.

Projekat će postići transnacionalnu mobilnost i cirkulaciju na nekoliko nivoa: geografskom (10 zemalja), tematskom (pozicija i uloga žena u savremenom svetu, pitanje žena u različitim evropskim zemaljama, različitog uzrasta, socijalnog statusa i profesija), jezičkom (veliki i manje korišćeni jezici), temporalnom (od 20. do 21. veka), žanrovskom (različiti žanrovi) s ciljem da se pokaže kako i da li se položaj žena u Evropi promenio kroz prostor i vreme, kao i kako je ta promena uticala na stil i teme ženske književnosti i njen prijem kod publike.

Nameravamo da ostvarimo: raznovrsnost književnih dela; transnacionalne veze i cirkulaciju umetničkih dela; promociju visokokvalitetne literature, programa Kreativna Evropa i prevodilaca; objavljivanje knjiga sa manje korišćenih na više korišćene jezike, osvajanje nove publike za dela klasičnih i modernih ženskih autora i različitih žanrova; presek promena, razvoja i prijema ženske literature; društveno odgovorno ponašanje i unaređenje raznolikosti, jednakih mogućnosti, rodne ravnopravnosti i evropskih vrednosti u Srbiji.

www.strik.rs