Rekonstrukcija MSUB u užem izboru za EU nagradu za arhitekturu

Rekonstrukcija MSUB u užem izboru za EU nagradu za arhitekturu

25/01/2019

Projekat rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu izabran je u uži izbor za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu “Miz van der Roe” (Mies van der Rohe).

U obrazloženju je istaknuto da gotovo nevidljiva intervencija na MSUB-u otkriva redak, ali neophodan pristup rekonstrukciji, obnovi i očuvanju arhitektonskog nasleđa.

Nagrada MIES dodeljuje se projektu koji je realizovan u poslednje dve godine, a predstavlja primer najbolje evropske arhitekture. Rekonstrukcija MSUB-a, koju potpisuje arhitekta Dejan Todorović, prvi je projekat iz Srbije koji je kandidovan za MIES nagradu, u čijem je užem izboru ukupno 40 projekata iz 17 zemalja.

U obrazloženju o nominaciji MSUB-a istaknuto je da je reč o zdanju izgrađenom prema projektu arhitekata Ivanke Raspopović i Ivana Antića, koji su za to nagrađeni Oktobarskom nagradom. Locirana na ušću Save i Dunava, zgrada MSUB-a otvorena je 1965. godine. Inicijalni koncept bio je da se ceo park pretvori u muzejski kvart, ali ta ideja nikada nije realizovana, pa je MSUB ostao usamljeni primer jugoslovenskog modernizma na tom prostoru. Zgrada je proglašena 1987. godine za spomenik kulture, ali je zatvorena 2007. godine zbog neophodne rekonstrukcije koja je započeta, ali je potom odlagana zbog nedostatka sredstava. Radovi na rekonstrukciji nastavljeni su 2016. godine, a MSUB je konačno ponovo otvoren u oktobru 2017. godine.

Posebno je istaknut enterijer MSUB-a, opisan kao fluidan, okupan dnevnom svetlošću i odsustvom zidova, što omogućava posetiocima da, prolazeći kroz pet nivoa zgrade, ne izgube osećaj celine izložbe.

“Lepota originalne arhitektuere je ostala netaknuta. Nove tehnologije uvedene su tako da svega tri zaposlena mogu da vode računa o celom sistemu”, navedeno je, između ostalog, u opisu projekta rekonstrukcije MSUB-a.

Najviše projekata u užem izboru je iz Francuske (sedam), Španije (šest), Belgije (četiri), Austrije i Danske (po tri). Iz Nemačke, Irske, Italije, Holandije i Rumunije su po dva, a osim iz Srbije, prvi put u trci za to priznanje su i projekti iz Albanije (Skenderbegov trg u Tirani) i Slovačke. Po jedan projekat u užem izboru imaju i Estonija, Finska, Poljska i Portugal.

Sedmočlani žiri (Dorte Mandrup, George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, María Langarita i Frank McDonald) odabrao je 40 projekata u uži izbor, od kojih je najviše iz oblasti kulture (15 – muzeji, kulturni centri, muzički teatar i kongresnic entar), a zatim iz oblasti obrazovanja (šest – škole, univerzitetske zgrade, biblioteke), dok pet pripadaju kategoriji kolektivnog stanovanja.

Za nagradu MIES kandidovana su bila 383 projekta iz 238 gradova iz 38 zemalja.

Pet finalista biće proglašeno 13. februara, a ceremonija dodele nagrade biće održana 7. maja u Paviljonu Fondacije “Miz van der Roe” u Barseloni.