Desk na festivalu “Teatar na raskršću” u Nišu

Desk na festivalu “Teatar na raskršću” u Nišu

11/03/2019

U okviru programa festivala “Teatar na raskršću” Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija, održao je prezentaciju programa Kreativna Evropa.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici ustanova i organizacija u kulturi iz Niša – rukovodioci i zaposleni u muzejima, pozorištima, bibliotekama, arhivima, kulturnim centrima i drugim ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva. Pored reči o konkursima programa Kreativna Evropa koji će biti otvoreni u ovoj godini, najavljen je i program Foruma Kreativna Evropa 2019 koji će ove godine po prvi put biti organizovan u Nišu.

Desk Kreativna Evropa Srbija nastoji da podrži sve inicijative i nove programe ustanova i organizacija u kulturi, pa je otud i prezentacija održana u saradnji s Narodnim pozorištem Niš i Gradskom upravom grada Niša upravo u vreme održavanja prvog izdanja festivala “Teatar na raskršću”.

Kao jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi, i posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.