Konkurs za književne prevode 2019

Konkurs za književne prevode 2019

17/04/2019

Konkursni poziv za projekte prevoda književnih dela je otvoren u kategoriji I i traje do 4. juna 2019. godine.

Konkurs pruža priliku izdavačkim kućama za prevođenje književnih dela evropskih autora s jednog na drugi zvanično priznati evropski jezik. Za cilj ima podršku kulturnog i jezičkog diverziteta u Evropi, promociju transnacionalne cirkulacije visoko kvalitetne književnosti, kao i unapređenje pristupa književnim delima, tako da mogu dopreti do nove publike.

Dozvoljeni troškovi uključuju prevođenje, produkciju i promociju evropske fikcije, romana, kratkih priča, dečije fikcije, stripova/grafičkih novela, poezije i drame. Posebno se podržavaju prevodi knjiga koje su nagrađene Nagradom Evropske unije za književnost.

Kategorija I podrazumeva dvogodišnje projekte prevoda 3-10 dela fikcije, a može se konkurisati za podršku u iznosu do 100 000 evra (što je maksimalnih 50% dozvoljenih troškova).

Ukoliko ste zainteresovani za konkurisanje i želite da znate više:

– pažljivo pročitajte raspis konkursa i vodič za konkursanje;

– upoznajte se s tehničkim koracima u konkurisanju, kako biste se uspešno poslali vašu konkursnu prijavu;

– pogledajte koji projekti su ostvarili podršku u prethodnim godinama;

– prijavite se na naš njuzleter, kako biste dobijali redovne informacije o konkursu i pozive na radionice i obuke koje organizujemo;

– Kultura desk Srbija daje besplatne savete i podršku izdavačkim kućama iz Srbije pri konkurisanju. Ako imate nameru da konkurišete, možemo zakazati razgovor o vašoj aplikaciji, ili konsultovati putem telefona i Skajpa.

Detaljnije informacije o konkursnoj proceduri i potrebnoj dokumentaciji pogledajte na sajtu Izvršne agencije za obrazovanje, kulturu i audiovizuelne delatnosti (EACEA), koja upravlja programom Kreativna Evropa.