Pripremite se za naredni konkurs za evropske saradnje

Pripremite se za naredni konkurs za evropske saradnje

05/07/2019

Ovogodišnji raspis konkursa za evropske projekte saradnje očekujemo početkom jeseni, a narednih nekoliko meseci je dovoljno vremena da se pripremite za konkurisanje. Tokom cele godine Desk Kreativna Evropa Srbija pomaže svim ustanovama i organizacijama koje planiraju da konkurišu, te vas pozivamo da iskoristite sve prilike za pomoć koje nudimo kako biste što bolje pripremili vaš projekat.

Konkursom se podržavaju projekti ustanova i organizacija koje deluju u oblasti kulture, a podrazumevaju saradnju s najmanje dve partnerske organizacije iz Evrope s fokusom na razvoj publike, unapređenje mobilnosti ili jačanje kapaciteta za rad. Do sada je podržano 76 evropskih projekata saradnje u kojima učestvuje preko 100 ustanova i organizacija iz Srbije. Ukoliko želite da postanete deo evropskog partnerstva, skrećemo vam pažnju na nekoliko važnih koraka do jeseni:

1. Istražite do sada podržane projekte na našem sajtu i u pretraživaču projekata kako biste stekli uvid u mogućnosti koje program pruža. Upoznavanje s podržanim projektima vam može pomoći da osmislite autentičan odgovor na prioritete konkursa. Pored toga, korisno je da istražite prošlogodišnji vodič za konkurisanje.

2. Ako imate projektnu ideju, posvetite dovoljno vremena potrazi pravih partnera za vašu projektnu ideju; to ne moraju da budu organizacije slične vašoj, važno je da prepoznajete njihove snage, da delite zajedničke vrednosti i da postoji uzajamno poverenje. Samo takva partnerstva imaju uspeha, jer garantuju dugovečnost. Ukoliko do sada niste uspostavili lične kontakte s evropskim organizacijama, partnere možete tražiti u bazi poziva za partnerstvo ili tako što ćete sastaviti vaš poziv. Takođe, obratite se i evropskim mrežama koje prepoznajete kao važne za vaš rad i projekat koji pripremate – možda među njihovim članicama ima zainteresovanih za saradnju s vama.

3. Ukoliko vam je potrebna pomoć u definisanju koncepta i finansijskog plana vašeg projekta, javite nam se da vam pomognemo ili se prijavite za učešće u obukama koje organizujemo. Od 5-8. avgusta u Tršiću biće održan seminar za pisanje projekata, a krajem leta još jedan u Vojvodini. Svakog radnog dana, u našim kancelarijama u Beogradu i Novom Sadu možete zakazati sastanak s našim timom.

Evropski projekti saradnje su prilika da ostvarite dodatna finansijska sredstva za realizaciju vaših ideja, da se povežete s ključnim akterima međunarodne scene i da izgradite kredibilitet vaše organizacije na međunarodnom planu.

Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja, javite nam se!