Organizacija Programa mobilnosti za umetnike i /ili profesionalce u oblasti kulture

Organizacija Programa mobilnosti za umetnike i /ili profesionalce u oblasti kulture

11/07/2019

Mobilnost umetnika i radnika u kulturi dobija sve veću pažnju kako na nivou Evropske unije tako i na nacionalnim nivoima. Mobilnost je uvek prioritet politike u okviru Evropske Agende za kulturu i izuzetno važan deo programa Kreativna Evropa.

U Evropi postoje razne mogućnosti za međunarodnu mobilnost umetnika i/ili profesionalaca u kulturi koje podržavaju javne institucije, privatne fondacije i/ili NVO, na lokalnom, regionalnom, nacionalnom, evropskom i međunarodnom nivou. Na nacionalnom nivou stanje je veoma raznoliko a na nivou EU, nekoliko evropskih programa i instrumenata za finansiranje nude razne mogućnosti za aktivnosti prekogranične mobilnosti koje mogu da uključe i kulturni i kreativni sektor. Međutim, ni jedna od ovih mogućnosti nije specifično usredsređena na potrebe umetnika ili profesionalaca u kulturi, već pre na formalno obrazovanje, preduzetništvo ili volontiranje. Program Kreativna Evropa podržava mobilnost umetnika i/ili kulturnih profesionalaca, ali isključivo u okviru projekata saradnje i platformi.

Stoga, ovaj Poziv za predloge projekata je druga inicijativa koju je Evropska komisija pokrenula u pogledu organizovanja mobilnosti za umetnike, u pokušaju davanja odgovora na ove nedostatke i u skladu sa Godišnjim radnim programom 2019 za implementaciju programa Kreativna Evropa.

Prva inicijativa je pilot program i-Portunus, koji trenutno implementira konzorcijum koji predvodi Gete Institut. U okviru ovog poziva, krajnji korisnici koji budu bili izabrani imaju obavezu da se upoznaju sa trenutnim i-Portunus projektima i da stvaraju sa tom osnovom na umu. Osim toga, korisnici će imati pristup preporukama, elektronskim formama i drugim alatima koje je i-Portunus projekat razvio, uključujući ime i logo koji će biti dostavljeni Evropskoj komisiji do kraja februara 2020. godine.

Opšti cilj ovog poziva je da se razviju i implementiraju sopstvene kratkoročne invidualne akcije za mobilnost kroz obezbeđivanje finansijske podrske umetnicima i/ili profesionalcima u kulturi kao i definisanje preporuka za komisiju. Rezultati svih projekata biće uzeti u obzir od strane Evropske komisije pri razvijanju stalne akcije u okviru programa Kreativna Evropa 2021-2027 koji je posvećen podršci mobilnosti umetnika i profesionalaca u kulturi.

Dva ugovora o grantovima koji su predviđeni ovim Pozivom maksimalno će iznositi 750,000 po ugovoru. Dužina projekata biće 16 meseci.

Rok za konkurisanje je 27 septembar 2019. godine u 17:00 časova po centralno-evropskom vremenu. Više o konkursu možete pogledati na sajtu Evropske komisije.