Reading Balkans: Borders vs. Frontiers

Reading Balkans: Borders vs. Frontiers

01/08/2019

Nosilac projekta: Založba Goga, Slovenija

Društvo za izdavanje promet i uslugi Goten Group, Severna Makedonija

Asocijacija Krokodil, Srbija

Iznos dodeljenih sredstava: 200.000,00 €

Reading Balkans: Borders vs. Frontiers je nastavak projekta Reading Balkans koji je Kreativna Evropa podržala 2017. godine. Ovaj put smo se usredsredili na teme granica i saradnje sa piscima izbeglicama – u vreme kada stare rane iz Balkanskih ratova još uvek nisu zalečene, pitanje naših granica još uvek nije rešeno, nove politike zastrašivanja i nacionalizma prolaze kroz naš region (a takođe se grade i pravi zidovi na granicama) – kroz naše aktivnosti želimo da radimo na dijalogu, debati i dubljem razumevanju naših stvarnih problema. Prelaženje granica je važnije nego ikada ranije za umetnike i knjige: srž projekta čine rezidencijalni programi za pisce (četrdesetdve rezidencije u sedam zemalja, svaka od njih po četiti nedelje), osam festivala i dve glavne teme: Borders vs. Frontiers i Exile in Language kao i projekat video priča Borders vs. Frontiers (radionice kreativnog pisanja i performansa za izbeglice čiji će rezultat biti pet video snimaka koje su napravili pisci izbeglice u Ljubljani, kao i pet video snimaka prvoklasnih autora sa Balkana).

Važan deo predstavljaće intenzivna međunarodna promocija svih pisaca koji učestvuju u projektu (najmanje 72 učesnika) putem digitalnih platformi (veb sajt readingbalkans.eu i mobilna aplikacija: prezentacija svih autora na engleskom jeziku, kao i kratki tekst preveden na engleski/nemački za najmanje 52 učesnika), kroz rad književnog agenta/promotera koji će posetiti čertnaest međunarodnih sajmova knjiga (umrežavanje i promovisanje pisaca koji su deo projekta) i putem čitanja na Balkan Nacht događaju u okviru sajma knjiga u Lajpcigu. Međunarodna vidljivost je važna koliko i izgradnja kapaciteta: male nacionalne književnosti moraju da sarađuju kako bi ostvarile uspeh na globalnom tržištu, a otvoriće se nove profesionalne prilike za pisce koji su uključeni u projekat.

Projekat podstiče mobilnost književnih radova širom evrope i bolju razmenu prvoklasnih autora takođe u okviru balkanskog regiona (Zapadni Balkan je obeležen kao prioritet u Novoj agendi EU za kulturu).