Stories Behind Cities (Novi Sad, Rijeka and Timisoara)

Stories Behind Cities (Novi Sad, Rijeka and Timisoara)

01/08/2019

Nosilac projekta: Umetnička asocijacija Inboks, Republika Srbija

Fundatia Judeteana Pentru Tineret Timis, Rumunija

Melting pro learning societa cooperativa, Italija

Udruga za scenske umjetnosti Prostor Plus, Hrvatska

Iznos dodeljenih sredstava: 102.206,00 €

Priče, narativi i pričanje priča su centralni aspekti svih kultura. Priče ljudima daju osećaj imanja istorije, osećaj pripadnosti zajednici, osećaj prethodnih generacija, sensibilitet za govorni jezik i njegovu važnost za nasleđe. Ovi elementi imaju važnu ulogu u tome kako nas drugi narodi vide i kako vidimo sami sebe. Hrvatska, Srbija i Rumunija iskusile su zajedničku istoriju koja je bila obeležena konfliktima, promenama granica i totalitarnim režimima.

Ove tri zemlje još uvek nisu uspele da stvore narative koji bi ih distancirali od negativnih stereotipa koji ih određuju kao naročite među zemljama Zapadnog Balkana. Post-konfliktni narativi identita teško se menjaju. Očigledno su nam potrebne nove priče, priče koje će da naglase diskurse i prakse u ljudskim pravima u Srbiji, Hrvatskoj i Rumuniji. U narednim godinama Rijeka (Hrvatska), Temišvar (Rumunija), i Novi Sad (Srbija) biće Evropske prestonice kulture 2020. godine i 2021. godine. Ovu titulu su upotrebljavali mnogi gradovi (a posebno oni u tranziciji) kako bi promenili i preoblikovali svoje prethodne narative. Ovaj projekat ima za cilj da se osvrne na veze između urbanih narativa i stvaranja grada na interdisciplinarni način. Projekat se bavi mapiranjem novih resurasa (urbanih priča, mitova, itd.) koji će omogućiti Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru da ispričaju nove priče povezivanjem vizija, podataka i aktivnosti. Gradovi će takođe istražiti zajedničko nasleđe i priče koje ih povezuju kroz istoriju. Ovaj pristup ponudiće višestruke perspektive i osnažiće nas da tumačimo naše gradove na drugačiji način, i da ponovo promislimo sopstvene ostrašćene i pristrasne stavove.

Ovaj projekat sastoji se od istraživačkog, obrazovnog i umetničkog dela. Istraživački deo projekta bavi se istraživanjem urbanih narativa kroz uključivanje zajednice, obrazovni deo baviće se razvijanjem novih veština i tehnika pričanja priča kako bi ponudio upotrebni model ovih narativa, a umetnički deo baviće se kreativnim načinima njihove transnacionalne promocije.