TRAINART – Building new skills for innovative business models in the performing arts sector

TRAINART – Building new skills for innovative business models in the performing arts sector

01/08/2019

Nosilac projekta: Consorzio marche spettacolo, Italija

Asocijacija Kulturanova, Republika Srbija

Haceria arteak, Španija

Teater Nu, Švedska

Welcome A.P.S., Italija

Iznos dodeljenih sredstava: 198.796,00 €

TRAINART se osvrće na potrebu umetnika/kulturnih operatera da uobliče svoje preduzetničko razmišljanje, osiguraju finansijsku održivost svojih aktivnosti, pretvore svoj talenat u profesiju da postanu potpuno sposobni da zarađuju za život od umetnosti. S toga, cilj projekta je jačanje konkurentnosti evropskog sektora izvođačkih umetnosti i uobličavanje novih veština za kulturne operatere koji su zainteresovani za razvijanje inovativnih poslovnih modela u kulturnim i kreativnim industrijama (KKI). Kako bi se postigli ovi ciljevi, uspostaviće se peer zajednica za učenje, a ona će se sastojati od kreativnih partnera koji dolaze iz Italije, Španije, Švedske i Srbije, a podržaće ih pridruženi partneri.

Partneri iz Irske, osvrnuće se na naročite oblasti KKI: A) inovaciju upravljačkih modela za kulturne prostore partnera i B) uvođenje inovativnih usluga u njihov portfolio izvođačkih umetnosti (t.j. performansi uživo u nekonvencionalnim kontekstima). Strategija projekta pre svega će se zasnivati na oceni toga koje profesionalne veštine nedostaju i potrebne su u oba polja na lokalnim nivoima. Takođe, biće implementirana dugoročna zajednička izgradnja kapaciteta za pilot grupu od 24 umetnika / kulturnih operatera iz sektora pozorišta, plesa i muzike. Korisnici će učestvovati u 120 sati treninga koji će biti dostavljeni putem MOOK-ova (60h), kako bi se negovale transferzalne veštine u upravljanju, poslovanju i marketingu koje su zajedničke svim KKI poljima i kroz programe transnacionalne mobilnosti (60h), a koje su specijalno osmišljene za polje A ili polje B.
Šest fokusiranih događa održaće partneri tokom trajanja projekta kako bi korisnicima pružili treninge koje će voditi poslovni uzori u vidu eksperata/mentora, capitalization visits i inicijative peer udruživanja, kao jaslice kreativnosti za nove ideje ko-produkcije i među-feritilizacije između ekonomskih sektora. Naposletku, u cilju testiranja i ocenjivanja ishoda učenja koje je stečeno kroz TRAINART program, 8 novih modela prihoda, upravljanja i marketinga biće izvedeni u pilot fazi u lokalnim KKI.