Young Theatre on the Move

Young Theatre on the Move

01/08/2019

Nosilac projekta: Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Slovenija
CNC Danse, Francuska

Dečiji kulturni centar Beograd, Republika Srbija

Elckie centrum kultury, Poljska

Opera Comica Pentru Copii, Rumunija

Iznos dodeljenih sredstava: 199.999,00 €

Glavni cilj projekta je da razvije i rasprostrani inovativni, privlačni i praktični pristup razvoju publike koji se oslanja na kreativne metode i tehnike teatra improvizacije i savremenog plesa i njihovog zajedničkog potencijala. Cilj projekta je da se osvrne na glavni izazov razvoja publike, stalno opadanje popularnosti pozorišta i plesa, a posebno među mladima.

Projekat će ovo postići razvijanjem inovativnog programa kulturne i umetničke edukacije čije tehnike potiču iz ovog polja. Metodologija programa biće dostavljena u svih pet partnerskih zemalja ključnim ciljnim grupama u kreiranju programa razvoja publike i kulturnog obrazovanja za mlade: pozorišni i plesni profesionalci, pedagozi, ljudi koji rade sa omladinom i drugi važni kulturni operateri u ovom polju.

Partnerska mreža sastoji se od pet kulturnih institucija, iz različitih geografskih delova Evrope, sa fokusom na četiri rizične zemlje u Južnoj i Istočnoj Evropi (Slovenija, Srbija, Poljska i Rumunija), gde istraživanje Eurobarometra pokazuje najnižu zainteresovanost publike za pozorište i ples i jedan ekspertski partner iz Francuske koja jedna od zeamalja sa najvećim zaintersovanjem publike za kulturne događaje. Partnerske institucije koje su uključene u projekat sve dele misiju sukreiranja kvalitetnog kulturnog obrazovanja za mlade: Pionirski dom – Center za kulturo mladih, Slovenija; Dečiji kulturni centar Beograd, Srbija; Elckie Centrum Kultury, Poljska; Opera Comica pentru Copii, Rumunija i CNC Danse, Francuska.

Konzorcijum partnera će razviti i implementirati atraktivni i uključujući pristup razvoju publike koji će spojiti dva od najzapostavljenijih oblika umetnosti u kulturno obrazovanje za mlade zasnovano na kurikulumu – pozorište i ples. Spajanjem ove dve metode koje podstiču kreativnost, slobodu izražavanja i aktivno učešće svih uključenih, mi pronalazimo novu alatku za izgradnju kapaciteta: Impro Move.