Radionica u oblasti književnog izdavaštva: Urednik u izdavaštvu danas

Radionica u oblasti književnog izdavaštva: Urednik u izdavaštvu danas

08/10/2019

Kolarčeva zadužbina, petak, 8. novembar u 10 časova

Program radionice je osmišljen tako da odgovara na pitanje: koje veštine i znanja mora da ima urednik izdavačke kuće danas? Nekada je bio zadužen samo za kreativni proces odabira knjiga, kreiranja izdavačkog koncepta, rada na autorskom tekstu ili prevodu. Međutim, danas, usled nedostatka sredstava, profesija urednika pokriva više pozicija, pa i dijapazon njegovih interesovanja i znanja mora biti neuporedivo širi. Stoga je neophodno ponovo redefinisati pojam urednika u izdavaštvu danas.

Radionica uvodi u proces usavršavanja na više nivoa:

1) Nivo opštih znanja: besprekorno poznavanje materije koja je urednikova uža specijalnost (npr. svetska, domaća književnost, jezik, psihologija, filozofija), i opšte obrazovanje (pop kultura, politika, istorija…).
2) Nivo konkretnih veština: osnovno vladanje veštinama koje urednikovi stručni sardnici zovu svojim specijalističkim zanimanjem (gramatika i pravopis; prelom i dizajn teksta; strani jezici; društvene mreže i marketing; poznavanje i implementiranje novih poslovnih modela; komunikacija i pregovaranje sa autorima i agentima.
3) Veštine konkurisanja za domaće i međunarodne grantove: urednik mora da zna kako da osmisli koncept projekta koji želi da ponudi inostranim partnerima, da ga dobro obrazloži i prezentuje, a na kraju i da ga sprovede u delo onako kako je to predviđeno samim projektom: precizno, na vreme i kvalitetno.
U prvom delu radionice, vođe radionice bi prolazile kroz sva tri navedena nivoa koja bi polaznicima radionice pružila uvid i solidnu osnovu u daljem osposobljavanju za zanimanje urednika u izdavačkoj kući, ali i menadžera projekata za inostrane grantove.

Kome je namenjenа?

Radionica je namenjena profesionalcima u kulturi koji rade u polju književnog izdavaštva, a naročito onima koji planiraju da pokrenu ili su tek osnovali izdavačku kuću. Takođe, za učešće se mogu prijaviti i organizacije koje imaju izdavačku delatnost, poput univerziteta i biblioteka, a koje nisu bile aktivne u tom polju.

Koja znanja i veštine učesnici stiču?

U okviru radionice učesnici će imati prilike da se upoznaju s osnovama uredničkog procesa u književnom izdavaštvu; osnovama komunikacije sa stranim agentima; osnovama konkurisanja za strane i domaće grantove.

Kako se prijaviti za učešće?

Za učešće se možete prijaviti slanjem prijave na elektronsku adresu: kreativnaevropa.izdavaci@gmail.com, do petka, 25. oktobra 2019. godine. Prijava treba da sadrži:
– ime i prezime osobe koja se prijavljuje;
– zanimanje i naziv organizacije koju predstavlja;

Ko vodi radionicu?

Aleksandar Šurbatović je završio Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Ima petnaestogodišnje uredničko iskustvo, a poslednjih šest godina je bio glavni i odgovorni urednik u Izdavačkoj kući Dereta. Potpisao je oko 300 naslova kao urednik. Radio je kao projekt menadžer ili konsultant na 6 projekata Kreativne Evrope i isto toliko ih je i dobio. Takođe, dobitnik je oko četrdeset nacionalnih grantova za različite izdavačke kuće u Srbiji. Od 2019. osnovao je svoju izdavačku kuću i agenciju za uređivanje knjiga „Blum”. Posebno je ponosan na tim svojih stručnih saradnika, koje je uglavnom sam pripremao i osposobljavao za urednički i lektorski rad. Autor je tri zbirke pesama i jednog romana.

Tijana Petković je završila Srpski jezik i književnost kao student generacije. Masterirala je 2018. na smeru Srpska filologija sa temom „Koncept greha u savremenom srpskom jeziku”. Dobitnik je „Dositejeve” stipendije Fonda za mlade talente, kao i Nagrade „Radmila Milentijević” za najbolji master rad. Radila je kao lektor, a zatim i kao izvršni urednik u Izdavačkoj kući Dereta, a trenutno radi u Izdavačkoj kući Blum na istoj poziciji.

Neke od važnijih referenci:

Alienation and Identity in Contemporary European Literature< – 8 Books To Be Translated Into Serbian – za Deretu doo, 2016 – projekt menadžer i urednik izdanja;
(In)Tolerance – Seven Awarded European Writers – za Deretu doo, 2016 – projekt menadžer i urednik izdanja;
The Sharjah International Book Fair (SIBF) 2016 – predavač i učesnik mečmejking programa;
Salone Internazionale del Libro di Torino, 2014; 2017 – predavač i učesnik mečmejking programa;
Tempo di Libri, Milan 2018 – predavač i učesnik mečmejking programa;
Osmišljavanje i realizacija marketinške kampanje „Da li je knjiga skupa” u kojoj je zajednički učestvovalo 8 izdavačkih kuća sa preko trista bilborda širom Srbije;
Oko 300 uređenih i potpisanih izdanja u srpskom izdavaštvu;
Više od 20 međunarodnih sajmova knjiga;
Svakodnevna komunikacija sa stranim agentima za prava.