Rezultati konkursa za književne prevode 2019

Rezultati konkursa za književne prevode 2019

26/11/2019

Danas su objavljeni rezultati konkursa za književne prevode u 2019. godini. Izdavačke kuće iz Srbije su ponovo na vrhu liste dobitnika ̶ u kategoriji dvogodišnjih projekata podržano je pet izdavačkih kuća.

To su izdavačka kuća IPC Media sa projektom Unifying Strength of Diversity: European Literature Through Time, Genres and Languages, izdavačka kuća Urban Reads sa projektom Different is Okay – The Best of Urban Europe, izdavačka kuća Zavet sa projektom 8 Books to Remind You that All Borders Are Fictional, izdavačka kuća Odiseja sa projektom Perfect Reads for Generation Z i izdavačka kuća Prometej sa projektom Literary Carousel – a Genre Ride.

Čestitamo svima na uspehu, a izuzetno nam je drago što među dobitnicima podrške programa Kreativna Evropa ima novih izdavača. U ovoj godini je pristigao rekordan broj konkursnih prijava iz Srbije, čak 20 predloga projekata, što je duplo više u odnosu na ostale zemlje.

Pored Srbije, među najuspešnijima su i Slovenija sa 6 podržanih projekata, kao i Poljska i Severna Makedonija sa po 4 podržana projekta. Statistika ukupnih rezultata konkursa pokazuje da je najviše projekata prevoda romana (42%), zatim fikcije za decu (24%), kratkih priča (11%), stripa (9%), poezije (7%) i drame (6%).

Ukupan iznos dodeljenih sredstava izdavačkim kućama iz Srbije iznosi 251,275 €. Više informacija o rezultatima konkursa pogledajte na sajtu Evropske komisije.