Odiseja: Savršeno čitanje za generaciju Z

Odiseja: Savršeno čitanje za generaciju Z

30/12/2019

Iznos granta: 44,984.5 €

Odiseja će prevesti osam dečijih i knjiga za mlade sa manje zastupljenih jezika, uzimajući u obzir transnacionalnu cirkulaciju svih žanrova: beletristika mnogih zemalja Evrope je dobro zastupljena u Srbiji, dok knjige za decu nisu dovoljno; Evropski romani za mlade se retko prevode, kao i katalonske i luksemburške knjige uopšte. Ciljevi projekta su promocija evropske književnosti i Nagrade EU za književnost, pomoć u sticanju novih veština i privlačenje nove generacije čitalaca, kako bi se gradila nova publika evropske kulture.

Izbor, produkcija, promocija i distribucija knjiga određeni su karakteristikama Generacije Z (8-22 godine) kao ciljne grupe: kratak obim pažnje, iako ovisni o telefonu i vizuelnom sadržaju više vole da čitaju papirna izdanja knjiga, ali se informišu i kupuju na mreži, uglavnom se zanimaju za literaturu koja govori o globalnim pitanjima i stvarnim problemima savremenog društva. Stoga ćemo im ponuditi i fantastiku i popularnu knjićevnost, u najboljem prevodu, vizuelno privlačnu, s odnosom teksta i ilustracija koji odgovara uzrastu, relevatnim protagonistima i temama koje imaju potencijal da pokrenu debatu i podižu svest. Knjige ćemo distribuirati putem redovnih i onlajn knjižara, digitalnih medija, sajmova knjiga i prezentacija u zemljama u kojima se govori srpsko-hrvatski jezik, koristeći inovativne metode prodaje (telefonska aplikacija itd.). Promocija dečjih knjiga biće usmerena na decu (školska čitanja i takmičenja) i odrasle osobe koji imaju uticaja na njih – roditelje, nastavnike, bibliotekare (tradicionalni, onlajn i direktni marketing).

Do mladih ćemo doći putem digitalnih medija (uzrastu od 12 do 17 godina ćemo se obraćati preko njihovih vršnjaka buktubera (booktubers) i bukstagramera (bookstagrammers); 18+ putem čitanja, sajmova knjiga, digitalnih i tradicionalnih medija). Nagrada Eu za književnost će biti promovisana tokom posete autora, putem EUPL Srbija društvenih mreža i EUPL festivala (koje smo sa drugim izdavačima iz Srbije osnovali 2019. godine). Naš godišnji seminar za recenzente dečijih knjiga, uz predavanja uglednih evropskih kritičara, uticaće na unapređenje veština potrebnih za razvijanje jedva postojeće kritike knjiga za decu, što je izuzetno neophodno za njihovu promociju.