Prometej: Književna vrteška – žanrovska vožnja

Prometej: Književna vrteška – žanrovska vožnja

30/12/2019

Iznos granta: 45,424 €

Projekat „Književna vrteška – žanrovska vožnja“ je zamišljen kao mešavina žanrova sa ključnom reči „Knjige za sve!“. Osnovni fokus je raznolikost kreativnog izražavanja. Izdavačka kuća Prometej će prevesti, objaviti i distribuirati sedam knjiga, od kojih je svaka visokog kvaliteta u okviru svog žanra i nagrađena značajnim književnim nagradama, uključujući i Nagradu EU za književnost.

U izboru knjiga su uglavnom dela koja su originalno napisana na manje zastupljenim jezicima Evrope: slovačkom, mađarskom, estonskom, danskom i rumunskom, kao i zbirka kratkih priča Mire Popović koja će biti prevedena sa srpskog na francuski jezik. Drama višestruko nagrađivane autorke Leonore Miano, koja je napisana na francuskom jeziku biće prevedena, a njen rad će po prvi put biti predstavljen srpskoj publici. Roman slovačke autorke Ivane Dobrakovove nagrađen je Nagradom EU za književnost i ovo će biti njena druga knjiga u našoj produkciji. Dečja knjiga Jonasa Taula dobila je dve nagrade za ilustraciju, a Kosmin Perta je veoma cenjeni rumunski pesnik mlađe generacije. Rad Mikloša Vamosa takođe je nekoliko puta nagrađivan u Mađarskoj, a mi ćemo objaviti jednu od njegovih zbirki kratkih priča. U našem izboru je autobiografski grafički roman danskog pisca i ilustratora Halfdana Pisketa, koji je za svoje delo stekao brojne nagrade.

Naš tim je vrlo dobro pripremljen za zadatke koje nosi projekat, jer ima dugogodišnje iskustvo u različitim fazama u izdavačkoj delatnosti. Pažljivo planiranim aktivnostima prezentacije i promocije, želimo da ukažemo na činjenicu da postoje knjige visokog kvaliteta za sve. Na taj način planiramo da dođemo do najšire moguće publike, od dece preko ljubitelja proze do onih koji uživaju u čitanju poezije ili grafičkih romana. Plan promocije je prilagođen svakoj knjizi pojedinačno, ali ceo paket će biti predstavljen kao celina na nov i kreativan način u tri veća grada, odražavajući naziv projekta.