Desk Kreativna Evropa Srbija na regionalnoj konferenciji u Skoplju

Desk Kreativna Evropa Srbija na regionalnoj konferenciji u Skoplju

11/02/2020

 

Regionalna konferencija koja je posvećena temi promocije i umrežavanja kulturne saradnje na Zapadnom Balkanu je održana 5 i 6. februara 2020. godine u Skoplju.

Glavni fokus bio je novi poziv u okviru programa Kreativna Evropa – Jačanje kulturne saradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija Zapadnog Balkana, sa naglaskom na složenim regionalnim i evropskim kulturnim politikama, kao i na jačanju kapaciteta ustanova i organizacija u kulturi.

Dimitrije Tadić, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija predstavio je mogućnosti za povezivanje sa organizacijama iz Srbije kao i regionalno istraživanje (Re)pozicioniranje regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu koje je Desk sproveo 2018. godine. Drugog dana konferencije je Aleksandar Popović, predsednik Upravnog odbora Nezavisne kulturne scene govorio o kulturnoj saradnji na Balkanu i nezavisnoj sceni u Srbiji.

Ovaj događaj organizovala je Desk Kreativna Evropa Severna Makedonija u saradnji sa Evropskom komisijom i Delegacijom Evropske unije u Skoplju.

Na dvodnevnom seminaru su pored predstavnika Deska Kreativna Evropa Srbija učestvovali i predstavnici deskova iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Severne Makedonije kao i brojni predstavnici kulturnog sektora sa prostora Zapadnog Balkana.