Predstavljanje programa Kreativna Evropa u NGVU

Predstavljanje programa Kreativna Evropa u NGVU

09/06/2020

U okviru ciklusa „Mesta kontekstualizacije umetničkog rada“ koji tokom tri sedmice juna realizuje Nova galerija vizuelnih umetnosti u Beogradu, o sistemima galerija, njihovom položaju, načinima finansiranja i njihovom prisustvu u projektima programa Kreativna Evropa govoriće Dimitrije Tadić, savetnik za vizuelnu umetnost i multimedije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija.

Biće reči i o rezultatima petogodišnje realizacije Konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti i uticaja na obogaćivanje kolekcija javnih institucija i osnaživanja galerijskih kolekcija.

Razgovor će biti održan u četvrtak, 11. juna u 18h u prostoru galerije (Krunska 60). Urednica i moderatorka programa je Anica Tucakov, istoričarka umetnosti.

Ovaj mini ciklus od tri razgovora predstavlja najavu edukativnog programa koji će biti posvećen preispitivanju strukturnih elemenata sistema vizuelnih umetnosti u našem regionu i svetskim okvirima, pregledu dosadašnjih praksi i polju galerijske definicije scene. Osnovnu tematsku okosnicu programa, koji će biti realizovan od septembra, čini odnos umetnik – galerija – kolekcionar.