Muzika pokreće Evropu – Inovativni plan za podršku održivog muzičkog ekosistema

Muzika pokreće Evropu – Inovativni plan za podršku održivog muzičkog ekosistema

14/07/2020

U cilju sprovođenja pripremne akcije „Muzika pokreće Evropu: Jačanje evropske muzičke raznolikosti i talenta“ (sa budžetom od 2,5 miliona evra) ovaj poziv se odnosi na potrebu podrške zelenom, digitalnom, pravednom i otpornom oporavku evropskog muzičkog ekosistema nakon krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Evropski muzički ekosistem spada u jedan od kulturnih segmenata koji je najviše pogodila korona kriza – sa neviđenim uticajem na ceo sociokulturni ciklus sektora i velikim gubicima. U mnogim zemljama su značajne kratkoročne posledice na sektor rešavane hitnim merama zaštite na različitim nivoima. Potrebni su dodatni koraci da se sektor pomogne i oporavi na održiviji način, da se prilagodi novoj realnosti i novonastalim trendovima, i na kraju, postane otporniji.

Evropska komisija će odabrati konzorcijum koji će osmisliti i upravljati inovativnim i efikasnim planom podrške koji će na osnovu procene potreba dodeljivati donacije u muzičkom sektoru. Očekuje se da će konzorcijum biti izabran do novembra 2020. godine, kako bi se osiguralo da sredstva što je pre moguće stignu do primalaca. Ovaj poziv dopunjava ostale nacionalne i EU inicijative i planove koji pomažu u ublažavanju negativnog uticaja krize Kovid-19 na kulturu, a posebno u polju muzike.

Rok za konkurisanje je 15. septembar 2020. godine.

Više informacija možete naći ovde.