Onlajn prezentacija: Kako se pravi (Iz)vanredno pozorište?

Onlajn prezentacija: Kako se pravi (Iz)vanredno pozorište?

10/08/2020

U okviru onlajn ciklusa „Kulturni programi u digitalnom prostoru“ prva u nizu prezentacija se bavi mogućnostima prilagođavanja pozorišnog izvođenja digitalnom prostoru. U vremenu kada su onemogućena javna okupljanja, ovaj izazov je naročito važan – kako za one koji učestvuju u stvaranju predstave, tako i za publiku. Budući da se iskustvo na ovom zadatku tek stiče, otvaraju se brojna pitanja: da li digitalne tehnologije mogu da nadomeste fizički prostor u izvođenju jedne predstave? Koje su prednosti i mane iskoraka u digitalnu sferu i kako ostvariti blisku vezu s publikom preko mreže?

O ovoj temi govori Tea Puharić, pozorišna i radio rediteljka i članica osnivačkog tima (Iz)vanrednog pozorišta – prvog Internet pozorišta u Srbiji. Izvanredno pozorište je nastalo tokom pandemijskog perioda fizičke izolacije i organičenog kretanja, spontanim okupljanjem dramskih umetnika koji su želeli da pronađu nove načine za stvaranje pozorišta.

Prezentaciju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

O ciklusu

U proteklom periodu koji je obeležila epidemija virusa Kovid-19, mesto realizacije kulturnih potreba publike je izmešteno u digitalnu sferu, usled privremenog zatvaranja prostora ustanova i organizacija u kulturi i obustavljanja redovnog programa. To je podstaklo promišljanje novih načina prezentacije arhiva i kolekcija, koncerata i predstava, kao i organizacija i ljudi koje one okupljaju.

Iako internet ne može u potpunosti da zameni izvođenje kulturno-umetničkog programa u fizičkom prostoru, može biti prilika za drugačije sagledavanje značaja sopstvenog rada i bolje promišljanje mesta pozicioniranja na kulturnoj mapi grada, regiona i Evrope.

Stoga se ciklus onlajn prezentacija „Kulturni programi u digitalnom prostoru“ upravo odnosi na unapređenje vidljivosti naših ustanova i organizacija u digitalnom prostoru kroz osmišljavanje novih formata predstavljanja kulturno-umetničkog stvaralaštva i komunikacije s publikom.