Onlajn prezentacija: Prošireni javni prostori edukacije

Onlajn prezentacija: Prošireni javni prostori edukacije

17/08/2020

Druga u nizu prezentacija u okviru onlajn ciklusa „Kulturni programi u digitalnom prostoru“ bavi se temom korišćenja različitih digitalnih servisa u kriznim periodima, poput aktuelnog stanja izazvanog pandemijom virusa u kojem su ograničene organizacione mogućnosti svih delatnika u kulturi.

O ovoj temi govoriće Darija Medić, stvarateljka i edukatorka, koja kroz poetike jezika, tehnologije i umetnosti istražuje područje korekcije/građenja identiteta i lavirinata savremenih tehnoloških praksi. Darija radi kao koordinatorka projekata digitalne umetnosti u međunarodnoj organizaciji DiploFoundation, čije se aktivnosti baziraju na razvoju kapaciteta u oblastima digitalnih politika i digitalne diplomatije. Takođe, sarađuje kao istraživačica u produkciji projekata Centra za nove medije Кuda.org.

Prezentaciju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

O ciklusu

U proteklom periodu koji je obeležila epidemija virusa Kovid-19, mesto realizacije kulturnih potreba publike je izmešteno u digitalnu sferu, usled privremenog zatvaranja prostora ustanova i organizacija u kulturi i obustavljanja redovnog programa. To je podstaklo promišljanje novih načina prezentacije arhiva i kolekcija, koncerata i predstava, kao i organizacija i ljudi koje one okupljaju.

Iako internet ne može u potpunosti da zameni izvođenje kulturno-umetničkog programa u fizičkom prostoru, može biti prilika za drugačije sagledavanje značaja sopstvenog rada i bolje promišljanje mesta pozicioniranja na kulturnoj mapi grada, regiona i Evrope.

Stoga se ciklus onlajn prezentacija „Kulturni programi u digitalnom prostoru“ upravo odnosi na unapređenje vidljivosti naših ustanova i organizacija u digitalnom prostoru kroz osmišljavanje novih formata predstavljanja kulturno-umetničkog stvaralaštva i komunikacije s publikom.