Domaće izdavačke kuće još jednom najuspešnije u Evropi

Domaće izdavačke kuće još jednom najuspešnije u Evropi

08/09/2020

Objavljeni su rezultati poziva za predloge projekata prevoda književnih dela u 2020. godini.

Izdavačke kuće iz Srbije su ponovo na vrhu liste dobitnika ̶ u kategoriji dvogodišnjih projekata podržano je sedam izdavačkih kuća.

To su izdavačka kuća „Darma“ iz Priboja, izdavačka kuća „Arete“ iz Beograda, izdavačka kuća „Heliks“ iz Smedereva, izdavačka kuća „Propolis buks“ iz Beograda, izdavačka kuća „Štrik“ iz Beograda, izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ iz Kikinde i „Kontrast izdavaštvo“ iz Beograda.

Čestitamo svima na uspehu, a izuzetno nam je drago što među dobitnicima podrške programa Kreativna Evropa ima novih izdavača. U ovoj godini je podržan rekordan broj konkursnih prijava iz Srbije, čak 7 projekata književnih prevoda, što Srbiju stavlja na prvo mesto po uspehu na ovogodišnjem konkursu. Pored Srbije, među najuspešnijima su i Severna Makedonija s 6 podržanih projekata, Španija s 5 podržanih projekata, Poljska s 5 podržanih projekata i Italija s 4 podržanih projekata.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava izdavačkim kućama iz Srbije iznosi 375,330.34 €. Više informacija o rezultatima konkursa možete pogledati ovde (pod odeljkom „Topic conditions and documents“).