B-AIR Art Infinity Radio – Creating sound art for babies, toddlers and vulnerable groups

B-AIR Art Infinity Radio – Creating sound art for babies, toddlers and vulnerable groups

27/10/2020

Nosilac projekta: Radio-televizija Slovenije, Javni zavod Ljubljana, Slovenija
Bazaart, Srbija
Ecole D’architecture De Grenoble, Francuska 
Institut Jozef Stefan, Slovenija
Ita-Suomen Yliopisto, Finska
Javna medijska ustanova Radio – Televizija Srbije, Srbija 
Radioteatar Bajsic i Prijatelji, Hrvatska
Twixtlab Amke, Grčka
Visokoškolska ustanova, Međunarodni Univerzitet Burč, Bosna i Hercegovina

Iznos dodeljenih sredstava: 790.335 €

U svetu kojim dominira brza i prekomerna vizuelna stimulacija, savremena radio-produkcija, uključujući umetničke radio-produkcije (radio-predstave, umetnost zvuka i radio umetnost), suočava se sa izazovima prilikom prihvatanja savremenih tehnologija i pribavljanja nove publike za oživljavanje kreativnosti zasnovane na zvuku i komunikacije sa visoko kreativnim i međunarodnim saradničkim naporima na polju kreativne radio-produkcije. Brojne inicijative (u okviru EBU-a ili napora pojedinih umetnika) pokazale su da je moguće ojačati kreativnost i komunikaciju zasnovanu na zvuku visoko kreativnim i međunarodno saradničkim kreativnim radio-produkcijama.
Da bi se sistematičnije olakšala takva saradnička i inovativna međunarodna produkcija, predloženo je stvaranje centralnog produkcijskog štaba koji će omogućiti eksperimentalnu produkciju i oživljavanje radija kao kreativnog medija, kao samog umetničkog gesta, kao i stvaranje platforme za sticanje nove publike. Cilj platforme je da proširi ono što je dostupno u profesionalnoj radio-studijskoj infrastrukturi i satelitskim audio prenosima preko umetničke i reflektujuće veb radio-platforme, koja ima za cilj da zadrži oblik radija i da bude delimično dostupna u okviru uobičajenih radio-programa učesnika.

Naglašavajući akustični kanal sinergijom bogate kreativne i interaktivne podrške, želimo da se pozabavimo pretežno vizuelno usmerenim komunikacijskim modalitetima savremenog medijskog horizonta i da od malih nogu pokrenemo temu o audio senzibilitetu kako bismo istražili prepoznavanje od strane nove publike. Naša mreža uključuje različite institucije, od nacionalnih radio-stanica do istraživačkih instituta, jaslica i domova penzionera, tako da možemo povezati umetnike, stručnjake, istraživače i medijske radnike sa ciljanom publikom i stvoriti prototipove novih modela i standarda proizvodnje za bebe i malu decu, predškolce, ugrožene grupe, stare ljude i razviti instrumente za procenu njihove efikasnosti.