House. Music. Europe.

House. Music. Europe.

27/10/2020

Nosilac projekta: Gryllus KFT, Mađarska
Associacio Collectiu Mixtur, Španija
Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”, Srbija
Moment collective – Verein für experimentelle Musik, audio-visuelle und performative Kunst, Austrija

Iznos dodeljenih sredstava: 200.000 €

Na naš život utiče svet u kojem dominiraju vesti o sukobu, nasilju i prirodnim katastrofama. Potrebne su efikasne strategije za suočavanje sa traumama, koje mogu biti duboke i dugotrajne, kao i tehnike za njihovo rastvaranje. Muzika takođe može igrati ulogu u pomaganju pojedincima i zajednicama da se nose sa traumom, bilo intervencijom muzičkih terapeuta, muzikom u zajednici ili pojedinačnim slušanjem muzike.

Cilj HoME projekta je da stvori prostor u kojem se zajedničke priče mogu susresti i pretvoriti u nešto neverbalno. Sadržaj zajedničkih reči može se preneti na muziku u obliku mobilne instalacije pod nazivom ,,Naša porodična kuća” (OFH – Our Family House) postavljene u naseljima i festivalima u četiri države. Rad na sakupljanju u svakoj zemlji pored digitalnih sonifikacija rezultira izvedbenom kompozicijom (ukupno četiri kompozicije) koju su napravile četiri grupe od po tri umetnika različitog porekla, odabranim putem našeg otvorenog poziva. Tokom pojedinačnog iskustva ulaska u instalaciju, gost u stvarnom vremenu dobija povratnu informaciju o svojoj podeljenoj priči u obliku promenljive zvučne slike.

Konačni rezultat projekta je zajedničko umetničko delo izvedbenog karaktera – performans koji će se fprmirati na osnovu inputa prikupljenih uz pomoć NPK tehnologije koja takođe nosi zvučne pejzaže zemalja.

Umetnici uključeni u projekat biće izabrani iz različitih muzičkih scena i drugih umetnosti, kako bi se obezbedila umetnička raznolikost projekta. Stvaraoci će dobiti priliku da razmene znanje, steknu nove veštine (uglavnom povezane sa digitalizacijom) i stvore mrežu za svoje buduće stvaranje. Pretvarajući javne prostore posećenih naselja u igrališta savremene umetnosti, želimo da predstavimo alternativni način kulturne potrošnje, metodologiju predstavljanja savremenih umetničkih dela bez potrebe da imamo svu zadovoljavajuću infrastrukturu.