Stronger Peripheries: a Southern Coalition

Stronger Peripheries: a Southern Coalition

27/10/2020

Nosiac projekta: Artemrede-Teatros Associados, Portugal 
Asociatia Centrul Cultural Clujean, Rumunija 
Associazione Culturale L’arboreto, Italija
Bunker Zavod za Organizacijo In Izvedbo, Kulturnih Prireditev, Slovenija
Consorci Transversal Xarxa D’activitats Culturals, Španija
Fakultet dramskih umetnosti, Srbija
Iscte – Instituto Universitário De Lisboa, Portugal
Pcai Awareness Raising, Grčka
Pergine Spettacolo Aperto, Italija
Pogon – Zagrebacki centar za nezavisnu kulturu i mlade, Hrvatska
Pro Progressione Kulturalis Nonprofit Kozhasznu Kft, Mađarska
Reseau En Scene Languedoc-Roussillon Association Regionale De Coordination Et De Diffusion Des Arts Spectacle En Languedoc-Roussillon, Francuska
Teatro Di Sardegna Centro Di Iniziativa Teatrale Società Cooperativa A R.L. Italija
Universitat de Barcelona, Španija
Iznos dodeljenih sredstava: 1.729.263 €

Stronger Peripheries je projekat koji okuplja četrnaest umetničkih organizacija i tri istraživačke institucije iz deset evropskih zemalja. To je prvi projekat koji je sprovela Južna koalicija, neformalna mreža organizacija iz južnih i perifernih evropskih zemalja, čiji se kulturni sektori, uprkos razlikama, suočavaju sa nizom zajedničkih izazova. Jug i periferije smatraju se širokim društveno-političkim konceptima, a ne geografskim definicijama.

Projekat okuplja profesionalce u kulturi, umetnike, publiku i istraživačke zajednice koje se oslanjaju na raznolike kolaborativne i umetničke strategije, na akcije izgradnje kapaciteta, istovremeno promovišući razmišljanje o kulturnoj politici na jugu Evrope. Partneri, dvanaestoro umetnika devet različitih nacionalnosti i drugi kulturni operateri će raditi zajedno na šest tema: ,,Rad i sreća”, ,,Povezivanje tačaka”, ,,Svakodnevni hleb”, ,,Imati glas”, ,,Premošćavanje jaza” i ,,Pravo u budućnost”.

Svaka tema se istražuje kroz metodologiju koja uključuje i ,,tandeme”, zajedničke napore udruženih partnerskih organizacija da se proizvede delo umetnika, uključujući lokalne zajednice u inovativan okvir pod nazivom Hosting Communities. Opsežni program izgradnje kapaciteta sastoji se od radionica, seminara i zasedanja, čiji je cilj da poboljša veštine umetnika i profesionalaca, podstičući ih da dele i unapređuju svoje dobre prakse, i podižući svest o potrebi stvaranja novih i inkluzivnih kulturnih politika koje odgovaraju osobenostima juga. Dve projektne konferencije, ,,Priprema plana” i ,,Postavljanje plana”, posebno će doprineti tom cilju.

Digitalna platforma će proizvesti, prikupiti i distribuirati sve rezultate i znanja stečena tokom projektnih aktivnosti. Fotografije, video zapisi, podkastovi i detaljni izveštaji biće dostupni za besplatno preuzimanje. Publikacija ,,JAČE PERIFERIJE: JUŽNA KOALICIJA” (STRONGER PERIPHERIES: A SOUTHERN COALITION) biće dostupna u štampanoj i digitalnoj verziji, sa ciljem da naširoko pronese ishode i intelektualne inpute projekta.