What’SAP – Exchange of Social Art Practices

What’SAP – Exchange of Social Art Practices

27/10/2020

Nosilac projekta: Pro Progressione Kulturalis Nonprofit Kozhasznu Kft, Mađarska
Udruženje ,,Kulturanova”, Srbija
Divadlo Archa O.P.S., Češka republika
DK-BEL, Francuska

Iznos dodeljenih sredstava: 200.000 €

Očekivanje društvenih promena predstavlja večno pitanje i uvek je presudno imati profesionalce koji mogu olakšati i ispromovisati promene kroz umetnost. Dvogodišnji What’SAP projekat ima za cilj da promoviše prihvatanje društveno usmerenih umetničkih praksi kao jedinstvenu i specifičnu profesiju širom Evrope.
Od razmene znanja do dvonedeljnog procesa obuke, redovnog rada i umetničkog stvaranja, naš cilj je razmena postojećeg znanja partnerskih organizacija, uključujući teorijsko i praktično znanje, razvoj profesionalne metode koja se lako uči putem iskustava i povratnih informacija, kao i otkrivanje nove tehnike za uključivanje učesničke publike u društveno usmereno stvaranje i međukulturne dijaloge.

Partnerstvo potiče od društveno angažovanih kulturnih organizacija iz Mađarske, Češke, Srbije i Francuske, koje žele da nastave svoj društveno angažovani umetnički rad sa lokalnim siromašnim zajednicama (romskom omladinom, omladinom sa invaliditetom i izbeglicama). Mladi su uključeni u umetničko stvaralaštvo tokom lokalnog umetničkog rada i dvonedeljnog Međunarodnog omladinskog umetničkog kampa, koji im pruža mogućnost mobilnosti i jedinstvenih međunarodnih iskustava, dok stvorene participativne predstave promovišu društvene promene kroz umetnost.

Projekat ima dva glavna rezultata umetničke prirode – kolektivno stvaranje koje rezultira imerzivnom pozorišnom predstavom, a koju zajedno stvaraju i izvode siromašni adolescenti i profesionalni stručnjaci i edukativne predstave koje decu drže kao ciljnu publiku, ali gde predstave izvode i stvaraju profesionalni nastavnici glume. Obe vrste izvedbi zastupljene su u svakoj partnerskoj zemlji u cilju širenja projekta na nivou profesionalne i javne publike.

Priznavanje društveno angažovanih umetničkih praksi kao profesije podiže nivo i relevantnost metodologije u društvenim i umetničkim poljima i omogućava mobilnost svim mladim učenicima i stručnjacima.