Onlajn prezentacija: Načini isplate honorara umetnicima i spoljnim saradnicima

Onlajn prezentacija: Načini isplate honorara umetnicima i spoljnim saradnicima

03/11/2020

Realizacija svakog evropskog projekta u kulturi podrazumeva angažovanje spoljnih saradnica*: umetnica, kustoskinja, istraživačica, edukatorki i drugih profesija koje su neophodne za uspešno izvođenje aktivnosti u raznim oblastima i na razne teme kojima se bavi program Kreativna Evropa. Imajući u vidu da pravno-formalna procedura uključivanja spoljnih saradnica otvara puno pitanja brojnim ustanovama i organizacijama u kulturi, odlučili smo da jednu od prezentacija u okviru onlajn ciklusa „Pravno-finansijski okvir evropskih projekata u kulturi“ posvetimo ovoj temi.

O načinima isplate nadoknada spoljnim saradnicama iz Srbije i inostranstva, tipovima ugovora i obavezama koje podrazumevaju (oporezivanje, doprinosi, autorska prava i dr.), dokazivanju rezidencijalnog statusa i pravdanju ovih troškova, govori Marina Kostić, savetnica za poslove saradnje Centra za promociju nauke. Centar za promociju nauke je republička ustanova koja je do sada realizovala veliki broj evropskih projekata u okviru raznih programa (Horizont2020, Kreativna Evropa, Erazmus+ i COST okvira itd.), a Marina je uključena u realizaciju projekata, u poslovima finansijko-administrativnog upravljanja.

Prezentaciju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

O ciklusu

Uspešna implementacija evropskih projekata u kulturi podrazumeva stalno unapređivanje znanja i veština u raznim poljima menadžmenta – od razumevanja relevantnog pravnog okvira i poznavanja najboljih praksi, do rada u međunarodnim timovima i upravljanja novcem.

Iako se to znanje najbolje stiče kroz realizaciju projekata, za upuštanje u administriranje projekata veoma je važno dobro informisanje, tj. razmena znanja i specifičnih iskustava. S idejom da se odgovori na najvažnija finansijsko-administrativna pitanja, pokrenuli smo ciklus onlajn prezentacija„Pravno-finansijski okvir evropskih projekata u kulturi“.

Ciklus je najpre namenjen predstavnicama ustanova i organizacija koje su nove u programu, naročito onima koje imaju prve liderske projekte, ali može biti od koristi i onima koje realizuju evropske projekte u okviru drugih EU programa ili tek planiraju da se upuste u konkurisanje.

*Ženski rod se koristi kao generički i odnosi se na sve ostale rodove.