Dangerous Liaisons in Women’s European Literature

Dangerous Liaisons in Women’s European Literature

09/11/2020

Izdavačka kuća Štrik

Iznos dodeljenih sredstava: 44,952.84 €

Izdavačka kuća Štrik fokusirana je na izdavanje književnosti visokog kvaliteta, prvenstveno književnosti koje su napisali ženski autori sa ciljem omogućavanja uvida u različite književne glasove. Želimo da povećamo vidljivost ženske književnosti, da stvorimo novi senzibilitet među čitaocima i da prepoznamo njenu književnu vrednost, i da stvorimo jednake mogućnosti za evaluaciju ženske književnosti.

Ovaj projekat još jedan je korak u tom pravcu jer ilustruje kako jedna važna tema, karakteristična za književne klasike koje su napisali muškarci – ambivalentni, često kontroverzni i potajni porodični, partnerski i prijateljski odnosi, koje simbolično nazivamo “opasne veze ” po istoimenom književnom klasiku Pjera Šoderloa – primljena, analizirana i tumačena u savremenoj književnosti koje su napisale žene.

Opšti ciljevi projekta su da promovišu visko kvalitetnu i raznoliku evropsku književnost, žene autore i prevodioce; osiguravanje široke dostupnosti i vidljivosti radova kroz jaku distribuciju i dokazane inovativne promotivne strategije; pristup novoj publici za različite autorke i žanrove; uticanje na primanje ženske književnosti; doprinos transnacionalnoj mobilnosti i cirkulaciji. Projekat uključuje nekoliko ključnih aktivnosti: prevođenje, objavljivanje, promocija i distribucija 6 dela visokog kvaliteta koje su napisale žene iz 6 evropskih zemalja, 3 različita žanra i 3 ređe korišćena jezika.

Dalekosežnom promocijom knjiga, autora i prevodilaca na tri nivoa (1. standardna promocija; 2. gerila marketing; 3. digitalna prmocija), učešćem na sajmovima knjiga i festivalima i posetama autora ciljamo različite grupe: opšta javnost (naročito žene), ali takođe i mladi čitaoci, studenti, književna zajednica, itd. Naši prethodni rezultati svedoče da se broj naših čitalaca, pratioca i članova čitalačkog kluba stabilno povećava, što pokazuje uspeh u dostizanju važnih ciljeva ovog projekta: povećanje čitalačke publike i promocija evropske književnosti i vrednosti.