Realizovane in-house obuke u 2020. godini

Realizovane in-house obuke u 2020. godini

11/12/2020

U cilju održavanja kontinuiteta rada na jačanju kapaciteta domaćih ustanova i organizacija u pogledu evropske saradnje i pisanja projekata, Desk Kreativna Evropa Srbije je u saradnji s partnerskim organizacijama i pojedincima organizovao nekoliko in-house obuka u drugoj polovini 2020. godine.

Za razliku od tradicionalnih obuka Deska koje okupljaju veliki broj profesionalaca u kulturi, format in-house obuka podrazumeva direktan rad u malim grupama, što je u skladu s epidemiološkim merama tokom epidemije Kovid-19.

Na osnovu javnog poziva izabrano je 15 ustanova i organizacija u kulturi, a obuka je uspešno realizovana s 12 njih, dok će zbog nepredviđenih okolnosti susreti s tri organizacije biti organizovani tokom 2021. godine.

U saradnji s timom kreativnog haba Nova Iskra, organizacije koja je u okviru programa Kreativna Evropa razvijala svoje međunarodne saradnje i kontakte, održana je obuka u Centru za kulturu i obrazovanje ”Božidarac 1947” (Beograd), ”Inat” centru (Beograd), Šabačkoj biblioteci, Narodnom muzeju Šabac i Kulturnom centru Šabac.

S timovima Centara savremene umetničke produkcije “Viva Dance Academy”(Novi Sad) i Kreativno afirmativne organizacije ”Parnas” (Novi Sad) radio je Luka Kulić, predstavnik Galerije Matice srpske, koji ima zapaženo iskustvo u realizaciji projekata u okviru programa Kreativna Evropa.

Andrija Stojanović, koordinator poslova međunarodne saradnje Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i član organizacije civilnog društva ”Tačka komunikacije” i Nina Mihaljinac, docentkinja u oblasti kulturne politike na Fakultetu dramskih umetnosti radili su s timovima Udruženja likovnih umetnika Srbije na razvoju nekoliko projektnih ideja.

Tim Deska Kreativna Evropa Srbija održao je nekoliko obuka, podeljenih u više sesija (onlajn i uživo) s timovima Fakulteta primenjenih umetnosti (Beograd), Studentski kulturni centar Kragujevac, Sindikata novinara Srbije (Beograd), Društvo RE.KreAKTa (Beograd) i organizacijom Kid Hab (Beograd). Prvom delu obuke, koji je održan onlajn, prisustvovali su predstavnici svih organizacija, dok je drugi deo obuke s predstavnicima Fakulteta primenjenih umetnosti, Kid Haba, Fakulteta tehničkih nauka i društva RE.KreAKTa zakazan za prvu polovinu 2021. godine.

U narednom periodu biće otvoren novi poziv za prijavu učešća u in-house obukama, koje ćemo realizovati širom Srbije tokom pre polovine 2021. godine.