Uži izbor za listu 7 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa u 2021. godini

Uži izbor za listu 7 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa u 2021. godini

14/12/2020

Evropa Nostra, organizacija civilnog društva koja se bavi zaštitom kulture i prirode, i Institut Evropske investicione banke, objavili su danas listu 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa, među kojima je i Manastir Dečani, sa odrednicom „Kosovo*“.

Izbor najugroženijih je napravljen na osnovu istorijskog značaja i kulturne vrednosti, i urgentnosti njihove ugroženosti. Listu 12 ugroženih lokaliteta je sastavio međunarodni Savetodavni odbor u kojem su stručnjaci za istoriju, arheologiju, arhitekturu, konzervaciju, projektno planiranje i finansije.

Na ovogodišnjoj listi se nalaze:

Achensee Steam Cog Railway, Tirol, Austrija
Modern Theatre, Sofija, Bugarska
Cemetery Complex of Mirogoj, Zagreb, Hrvatska
Church of Saint-Denis, Hauts-de-France, Francuska
Narikala Fortress, Tbilisi, Gruzija
Green Space System, Keln, Nemačka
Five Southern Aegean Islands, Grčka
The Giusti Garden, Verona, Italija
The Ca’ Zenobio Palace, Venice, Italija
Dečani Monastery, Kosovo*
Central Post Office in Skoplje, Severna Makedonija
San Juan de Socueva Chapel and Hermitage, Kantabria, Španija

Ove znamenitosti su u najužem krugu za Program „Sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu“, koji će biti objavljen u martu.

Ovim programom, pokrenutim 2013. godine, evropska mreža Evropa Nostra nastoji da sačuva ugroženo nasleđe Evrope, za šta ne obezbedjuje direktno finansiranje, već stručnu i aktivističku podršku. Prvi put od pokretanja programa, za lokalitete na listi „Sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope 2021“ moći će da se traži do 10.000 evra od Instituta Evropske investicione banke.

Više informacija je dostupno na sajtu evropske mreže Evropa Nostra.

*Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu Kosova i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem MSP-a o proglašenju nezavisnosti Kosova.