#synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans

#synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans

05/02/2021

Nosilac projekta: Fondacija Don Branko Sbutega, Crna Gora

Centar beogradskih festivala – CEBEF, Srbija

Festival Ljubljana, Slovenija

Dubrovačke ljetne igre, Hrvatska

Kosovo Chopin Association, Kosovo*

Vox Baroque, Albanija

Iznos dodeljenih sredstava: 410,930.00 €

Projekat #Synergy ima za cilj da prevaziđe trenutno postojeće prepreke za sektor umetničke muzike na Zapadnom Balkanu, koje su posledice malih i fragmentiranih umetničkih tržišta, nejednakog ekonomskog razvoja i nedavnim konfliktima u regionu. Projekat naglašava potrebu za saradnjom između zemalja ZB i EU u polju klasične savremene muzike što će za rezultat imati veće prepoznavanje ovog perifernog KKI sektora na evropskom nivou.

Naziv projekta oslikava njegove primarne ciljeve: poboljšavanje veština učesnika (u klasičnoj muzici znak ‘#’ naziva se povisilica (eng. sharp) i sinergizacija aktivnosti partnera na projektu. Projekat spaja šest relevantnih festivala umetničke muzike sa ZB i iz EU (Crna Gora, Srbija, Albanija, Kosovo*, Slovenija i Hrvatska). Festivali će u saradnji naručiti nove muzičke komade od odabranih kompozitora srednjeg nivoa iskustva (2 kompozitora po festivalu, 12 ukupno). Svaki kompozitor učestvovaće u programu rezidencije u nekoj drugoj projektnoj zemlji i on/ona će iskomponovati komad koji nudi umetnički odgovor na izabranu društveno relevantnu temu. Ove komade izvodiće odabrani mladi izvođači klasične muzike iz svih projektnih zemalja (otpilike njih 40 ukupno) koji će predstaviti ovu novu muziku publikama širom ZB i EU projektnih zemalja. S toga, kompozitori i izvođači će dobiti jak međunarodni podsticaj, dok će festivalima koristiti transnacionalna razmena know-how i resursa koji, trenutno, praktično ne postoje.

U isto vreme, projektni partneri će imati aktivnosti u cilju daljeg razvijanja sopstvenih kapaciteta u menadžmentu u kulturi. Organizovaće se šest radionica (jedna po partneru) koje će se baviti različitim relevantnim problemima ove industrije, uključujući i učesnike u peer učenju i deljenju iskustava. Nezavisna eksperska istraživačka grupa radiće na analizi politike što će za rezultat imati priručnik za industriju klasične muzike na ZB i dalje od toga.