The Ways of the Heroes

The Ways of the Heroes

05/02/2021

Nosilac projekta: Makedonski nacionalni teatar, Severna Makedonija

Asocijacija za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti Studio Teatar, Bosna i Hercegovina

Associazione “La Dramaturgie”, Italija

Eho Animato, Srbija

Loop Amke, Grčka

Izdavačka kuća Gavroš Dooel, Severna Makedonija

Studio za raziskavo umetnosti igre, Slovenija

Iznos dodeljenih sredstava: 395,183.00 €

Društvena apatija i nedostatak aktivnosti, naročito u zemljama ZB, prestavlja zajednički problem koji su svi partneri prepoznali. Projekat će iz umetničke ispitati ovaj problem i ponuditi načine da se priđe problemu, sa fokusom na najzabrinjavajući problem koji je neophodno odmah rešiti: životnu sredinu. Da li je potrebno da vidimo boju vazdiha koji udišemo da bismo nešto uradili? Zašto ne reagujemo čak i onda kada je u pitanju naš opstanak?

ZB partnerske zemlje koje su uključene u projekat, MK, RS i BiH, bave se aktuelnim pitanjem zagađenja vazduha, ali su partneri iz zemlja sa razvijenijim politikama zaštite životne sredine: SLO, IT, GR takođe pogođene klimatskom krizom. Ovo će biti podsticaj za preispitivanje odgovornosti u vreme krize. Prikupićemo činjenice: ali pitanje je šta ćemo URADITI sa ovim činjenicama? Kako da DELAMO kao pojedinci i kao zajednice? Kako reagujemo politički, društveno i emocionalno na krizu?

Dobre vesti su da ima junaka među nama, i oni nam mogu pokazati put! Ima mnogo pojedinaca koji su aktivni sa dobrim ciljem, ali oni nisu dovoljno vidljivi. Inspirisani Ibsenovom predstavom „Neprijatelj naroda“ koji preispituje uticaj pojedinca na zajednicu i obratno, fokusiraćemo se na povećavanje vidljivosti njihovih priča u publici kroz pozorište, performanse u javnom prostoru, izložbe, ilustrovanu knjigu za decu i onlajn kampanje.

Takođe ćemo analizirati kako mi kao umernici utičemo na životnu sredinu kroz naše radne procese. Međunarodni tim koji radi na koprodukciji sakupiće dokumentarni materijal kroz sve projektne aktivnosti i reinterpretiraće predstavu. Kroz aktivnost na multidisciplinarnom nivou, cilj nam je da donesemo dinamiku u sektor javnog pozorišta i da kreiramo savremeno pozorište koje potiče iz potreba zajednice. Osećaj pripadnosti važan je za identitet pojedinca. Podelićemo priče o dobrim praksama kako bismo inspirisali svoje zajednice da prate puteve junaka.