Darko Tuševljaković: Jaz

Darko Tuševljaković: Jaz

08/02/2021

*Nagrada Evropske unije za književnost 2017

Srpski pisac Darko Tuševljaković nagrađen je za roman “Jaz” o 90-im godinama, u izdanju Arhipelaga, koji je preneo da je izjavio da je velika čast dobiti tako značajno priznanje i naći se kako među odabranim autorima iz drugih evropskih zemalja, kao i među dosadašnjim dobitnicima nagrade iz Srbije (Jelena Lengold i Uglješa Šajtinac).

Tuševljakovićev “Jaz” je roman o Srbiji 90-ih godina i početku novog veka, kao i o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji, ali i o onim starijima, obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi. Slikajući život mladih ljudi u uzburkanom vremenu i kombinujući elemente društvenog romana i fantazmagorije, Tuševljaković u “Jazu” oblikuje pozornicu na kojoj se, usred velikih političkih i istorijskih lomova, pokazuju upečatljivi likovi sa svojim ljudskim i intimnim dramama. “Jaz” je, kako opisuje Arhipelag, uzbudljiva priča o tome kako preživeti istoriju i sačuvati pravo na vlastitu različitost. Roman vodi čitaoca na nesvakidašnju avanturu od Beograda i Kragujevca 90-ih do slike porodičnog odmora u Grčkoj, dok se u paralelnim i ukrštenim pričama razrešavaju se lične i porodične drame, kao i duga povest nasilja i borbe sa sobom i drugima.

Laureati dobijaju novčani iznos od po 5.000 evra, ali i niz drugih beneficija proizašlih iz međunarodne vidljivosti i prekogranične promocije njihovih dela, počev od ceremonije uručenja nagrada u Briselu do prezentacija na najvećim sajmovima knjiga.

Prava za strana izdanja romana Darka Tuševljakovića prodata su u nekoliko evropskih zemalja: Italiji (Voland), Poljskoj (Ezop), Bugarskoj (Uniscorp) i Albaniji (Albas), dok su u toku pregovori sa izdavačima iz Francuske, Turske, Slovenije i Makedonije. Darko Tuševljaković rođen je u Zenici 1978. godine. Od 2002. objavljuje kraću i dužu prozu u raznim domaćim i regionalnim časopisima i antologijama. Go- dine 2004. dobija nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Objavio je ro- mane Senka naše želje (2010) i Jaz (2016), kao i knjige priča Ljudske vibracije (2013) ), koja se našla u najužem krugu za književnu nagradu „Zlatni suncokret“, i Naknadne istine (2017). Priče Darka Tuševljakovića zastupljene su u nekoliko izbora i panorama savremene srpske pripovetke. Tuševljaković živi u Beogradu.