Paviljon Kneza Miloša u Bukovičkoj Banji

Paviljon Kneza Miloša u Bukovičkoj Banji

08/02/2021

*Nagrada Evropske unije za kulturno nasleđe

Izgrađen 1907. godine, paviljon kneza Miloša nalazi se na mestu jednog od najstarijih izvora mineralne vode u Srbiji i bio je prva punionica u zemlji. Nekoliko zgrada u parku Bukovičke banje, među kojima je i paviljon, pretrpele su posledice zanemarivanja tokom perioda nemira krajem prošlog veka. U maju 2014. godine, poplave su uništile većinu zgrada u parku. Ministarstvo kulture je odmah stavilo paviljon na spisak važnih zgrada koje je trebalo obnoviti. Obnova paviljona je na kraju trajala samo devet meseci i završena je zahvaljujući saradnji Kraljevine Norveške, koja je finansirala polovinu projekta preko norveškog Ministarstva inostranih poslova. Drugu polovinu je finansirala kompanija za proizvodnju mineralne vode Knjaz Miloš, opština Aranđelovac i bolnica Bukovička Banja, koja je vodila projekat.

Ovaj projekat predstavlja uspešan oporavak spomenika, koji je zadržao svoju izvornu upotrebu nakon prirodne katastrofe. Rezultat je postignut sa skromnim budžetom, što je dobar primer za druge banjske gradove širom Evrope, naveo je žiri nagrade Evropa Nostra.

Bukovička banja u Aranđelovcu bila je omiljena destinacija Kneza Miloša Obrenovića, koji je do svoje smrti 1860. godine bio knez Srbije. Banja se nalazi u jednom od najstarijih i najlepše očuvanih banjskih gradova u Srbiji. Danas je to važan centar za velnes i rehabilitaciju. Paviljon se sastoji od tri dela: izvor mineralne vode je bio u centru, u severnom krilu zgrade bila je fabrika za punjenje, dok je južno krilo sa kolonadom služilo kao poslastičarnica. Fabrika za flaširanje vode donela je prosperitet gradu Aranđelovcu. U fabrici se sve radilo ručno, uključujući pranje i punjenje boca. Voda je tada distribuirana širom zemlje. Spa koncept je čest u velikom delu Evrope, a Secesija je bio tipičan stil za ove struk- ture, istakao je žiri.

Sredinom šezdesetih godina paviljon kneza Miloša pretvoren je u umetničku galeriju, a danas još uvek ima galeriju, kao i mali muzej o Bukovičkoj Banji. U centralnom delu paviljona još uvek se nalazi mineralna voda koja se sada dobija iz okolnih izvora. Obnova je podrazumevala osiguranje konstrukcijskih elemenata zgrade kao i posta- vljanje bitnih zaštitnih elemenata protiv kiše i podzemnih voda. Velika pažnja posvećena je obnovi gipsane fasade zgrade, prozora, roletni i glavnih vrata. Drve- ni elementi i unutrašnja dekoracija su takođe očišćeni i restaurirani, koristeći fotografije i razglednice iz vremena kako bi se osigurala autentičnost. Žiri je istakao odgovarajuću pažnju posvećenu detaljima u oporavku ovog važnog lokaliteta, na primer u oporavku slavina.

Paviljon je ponovo otvoren u junu 2016. godine. Projekat je imao pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu i opštinu da nastave sa očuvanjem banjskog parka u celini u bliskoj budućnosti, saopštio je žiri.