Studija konzervacije sela Gostuša u pirotskom okrugu

Studija konzervacije sela Gostuša u pirotskom okrugu

08/02/2021

*Grand Prix Evropa Nostra 2016

Studija konzervacije sela Gostuša je nagrađena posebnom nagradom Evropske unije, Grand Prix Evropa Nostra. Istraživači su izvršili arhitektonsko istraživanje nad svakom zgradom i proizveli detaljnu i sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitekturom i građevinskim tehnikama koje se koriste u svakoj pojedinačnoj strukturi. Studija je imala ubedljiv obrazovni element sa snažnim angažmanom studenata u relevantnim oblastima. Koordinatori projekta bili su posvećeni razjašnjavanju važnosti restauratorskih radova za lokalnu zajednicu i nameravali su da uključe i edukuju stanovnike sela u svakom aspektu projekta. Završetak studije i obnova zgrada rezultirali su entuzijazmom za nasleđe kod lokalnog stanovništva i poboljšanjem njihovog seoskog načina života.

Projekat je od međunarodnog značaja i već deluje kao uticajni primer dobre prakse zahvaljujući doprinosu istraživača međunarodnim konferencijama i njihovoj istrajnosti u sticanju priznanja za selo Gostuša i okolni pejzaž.

Žiri je utvrdio da su „metodologija i pristup podizanju svesti o ovom selu izvanredno dobro urađeni“. Iako je zaštita vernakularne arhitekture očigledna, studija je prevazišla ove materijalne faktore u jačanju kulturnog identiteta područja i pružanju novog potencijala za društveni i ekonomski rast u ovom posebnom regionu. Projekat treba smatrati divnim primerom uticaja dobrog istraživanja i konzervacije.