Ksenija Đurović: umetničko istraživanje uz pomoć i-Portunus programa

Ksenija Đurović: umetničko istraživanje uz pomoć i-Portunus programa

23/02/2021

Kakvo je vaše iskustvo konkurisanja za i-Portunus program podrške mobilnosti umetnika? Kako izlgleda projekat koji ste realizovali uz pomoć i-Portunus granta?

i-Portunus je doprineo razvoju umetničkog istraživanja sa kustoskinjom Mirjanom Dragosavljević i producentkinjom Anom Vuković u okviru zajedničkog udruženja Brina – „Kako žive um(j)etnice u Beogradu“ – prema postojećem projektu koreografkinje Selme Banich i dramaturškinje Nine Gojić. Konkurisanje i administracija granta su optimizovani za široku ciljnu grupu kojoj je namenjen i dozvoljava fleksibilnost koja nije uobičajena za individualne grantove.

Kakve mogućnosti i/ili izazove vam je donela realizacija projekta „Kako žive um(j)etnice u Beogradu“?

Učešće na rezidenciji nam je omogućilo dalje saradnje sa umetnicama koje u suprotnom ne bismo upoznale, ali presudan uticaj je imalo vreme koje smo imale za refleksiju i izmeštanje u kontekst koji je dozvolio da „odmor bude otpor“. Suština programa koji finansiraju mobilnost umetnika na ovaj način leži u omogućavanju boljih uslova rada, nedostupnih u zemlji, a neophodnih za sve prekarne radnice i radnike u kulturi.

Koje veštine i znanja ste stekli zahvaljujući ovom iskustvu? Kakav uticaj je ova prilika imala na razvoj vaše karijere?

Kao kolektiv Brina, isključivo zahvaljujući i-Portunus grantu, bile smo u mogućnosti da provedemo petnaest dana na samoorganizovanom rezidencijalnom programu „MultiMadeira“ na ostrvu Madeira u Portugalu. Tokom rezidencije, javno smo prezentovale programe koje smo organizovale od osnivanja (2018), kolektivno producirale fanzin sa svim ostalim umetnicima i radile na razvoju upitnika koji je poslužio kao osnova istraživačkog projekta.

Ksenija Đurović (1987) je kulturna radnica i producentkinja. Završila je Fakultet dramskih umetnosti gde je radila kao demonstratorka. Od 2011. radi sa Stanicom Servisom za savremeni ples, aktivna je u Magacinu u Kraljevića Marka, producira predstave, izložbe (MSUB, Remont) i festivale (Kondenz, Na sopstveni pogon, REZ). Suosnovala je udruženje Brina sa kustoskinjom Mirjanom Dragosavljević, a trenutno sa Anom Vuković sprovodi istraživanje Kako žive um(j)etnice? o uslovima rada kulturnih radnica u Beogradu, na osnovu projekta Selme Banich i Nine Gojić iz 2017. Angažovana je kao producentkinja programa Bitef festivala. Članica je upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije. Bivša je stipendistkinja Grada Beograda i Akademije Schloss Solitude u Štutgartu (2016).